Нели Петкова е сред най-популярните поп изпълнители в България. Завършила е народно пеене в музикалната гимназия в Котел, но славата я споходи, когато влезе в екипа на Слави Трифонов и Ку Ку бенд като беквокалистка. После тя излезе от шоуто, за да гради самостоятелна музикална кариера. Нели обединява всички българи с фолклорните си изпълнения. Наскоро се завърна от турне в Америка, където зарадва българските имигранти с любими народни песни.
Нели Петкова беше последният изпълнител във фестивала „Балканска скара – Русе мези“ и като за последно направи истинско шоу. Със своите песни тя успя да зарадва, разсмее, разплаче и разтанцува русенската публика. Всички зрители в последния ден на фестивала накрая извиха най-дългото хоро на фона на звънкия глас на Нели Петкова.

- Нели, ти закри фестивала „Русе мези“. С какви впечатления ще останеш от града и хората му?
- Русе има страхотна публика, много топли и емоционални хора. Аз много харесвам Русе, а русенци са много позитивни и приятни. На концерта имаше прекрасна атмосфера, а фактът, че се намирахме точно срещу реката, допринесе за доброто настроение както на нас, изпълнителите, така и на публиката ни.
- Как се съгласи да участваш във фестивала и защо?
- Приех да участвам, защото това е фестивал не само на балканската скара, а и на балканската музика и традиции. Фестивалът събира хората, малки и големи, и допринася за доброто настроение. Нещото, което ме впечатли, е, че хората пеят българските народни песни, познават ги добре и ги харесват.
- Със своето изпълнение ти вдигна русенци на едно голямо хоро. Какво те мотивира да пееш народни песни и дали това е фактът, че в последно време народната музика се припознава от хората?
- Народната музика винаги е била част от мен. От малка съм отраснала с народна музика и изпълнявам народни песни, защото моето семейство ги обича и успяха да предадат тази любов и на мен. Аз съм завършила народно пеене в Котел и точно тази музика е във вените ми. Винаги ще пея народна музика. На всеки мой концерт изпълнявам народни песни и забелязвам, че от няколко години насам хората се радват на народната музика и пеят песните заедно с мен. Най-много ми харесва, че младите хора пеят и танцуват на народна музика. Това е нашето богатство и ние трябва да го съхраняваме, развиваме и разпространяваме така, както са ни го предали на нас. В музикалното училище ни учиха как да съхраняваме фолклора. С мои съученици сега подготвяме няколко проекта за фолклорни песни, които предстои да запишем. Това са популярни народни песни с нов аранжимент.
- Кога да очакваме новия албум?
- Предстои наесен да го издадем. Все още подготвяме песните. Този албум е специален за мен. Той ще бъде разделен на две - едната част ще е само с поп парчета, а другата с фолклорни. Ще организираме концерт, на който ще го представим.
- Като каза концерт, би ли ни разказала за турнето си в Америка? Как се роди идеята да отидеш там?
- То е поредното турне. Общо взето, ние го продължаваме от 2013 година насам, вече две години. Правим турнета в Америка, защото българите там са много, а в по–големите градове има танцови състави и хорове, които пеят и танцуват на народна музика. Интересът към българския фолклор е голям и концертите ни там винаги са вълнуващи и продължителни. Срещите с българите са много емоционални. Има градове като Чикаго например, в които съм имала няколко концерта. Там българите са много и се шегуват, че Чикаго е вторият по големина български град (смее се). Един от най-големите фолклорни фестивали се прави именно там и се пее и танцува на традиционна българска музика. Тези българи са истински патриоти и пазят българския дух и традиции живи.
- Какви нови песни да очакваме от теб?
- Няколко песни подготвям. Две нови поп парчета очаквам да излязат скоро и няколко фолклорни парчета. Не си давам срокове за това, но се надявам до есента да бъдат факт.
- Какво ще пожелаеш на всички хора за лятото?
- Пожелавам им да имат едно топло и слънчево лято с множество емоции, усмивки, добро настроение и да се завърнат наесен с много позитивизъм и хубава енергия. Желая на всички най-вече здраве, любов и хубави моменти.