БСП да се яви на президентските избори в коалиция с други партии и организации. Това искат 73% от участвалите русенски социалисти във вътрешния референдум на партията, който има за цел да очертае политическата формула, по която да се издигне кандидатът за президент, и от кого да се търси подкрепа за този кандидат. В допитването се включиха около 700 партийни членове на БСП в община Русе от общо 1030 по списък. Едва 16% или 113 души са посочили, че БСП трябва да се яви самостоятелно като партия. Това съобщи на пресконференция вчера Милена Хинкова, която беше председател на комисията за допитването. Масово хората са отговорили, че трябва да се търси подкрепа от левия сектор - партиите от коалиция „БСП лява България, АБВ, Движение 21, като доста хора смятат, че БСП трябва да се обърне и към ВМРО. Хинкова отбеляза, че 32% от участвалите са посочили коалиция с други партии и организации извън изброените, което означава, че се търси много широка подкрепа. Сравнително малко - 14%, са отбелязали, че може да се търси подкрепа от ДПС. 
В допитването се включиха и около 20 симпатизанти, като няма разлика между техните предпочитания и тези на социалистите. 
Хинкова коментира, че партийните членове на БСП в Русе не биха желали да видят Ивайло Калфин като кандидат за президент. Разочарованието от неговото напускане и отиване в АБВ е достатъчна причина да не искат да се повтори още веднъж, мотивира се тя.
До 25 юли предстои да се проведат общински конференции, на които да се посочат конкретни имена, които след това Националният съвет да съобрази при определянето на кандидатурата за президент. На 30 юли пък ще се състои традиционният събор на Бузлуджа, а записването за участие вече тече в общинския съвет на БСП. 
Официално на вчерашната пресконференция беше представен и новият председател на групата общински съветници на БСП Пенчо Милков, който бе избран единодушно от социалистите в общинския съвет. 
От началото на настоящия общински съвет групата съветници беше твърде пасивна. От 90-та година насам ние винаги сме имали мнение по най-важния местен закон - бюджета, а в случая дори нямаше определено становище на общинския съвет на БСП, нещо повече - бюджетът беше шарено подкрепен. Това е основната причина за смяната на досегашния председател Божидар Йотов, който всъщност става зам.- председател, обясни общинският лидер Пламен Рашев. Трябва да повдигнем духа на нашата група и да създадем повече сетивност. Кметът и неговата администрация нямат нужда от пасивни общински съветници, допълни още Рашев. 
Пенчо Милков е адвокат, втори мандат общински съветник, има три деца. След месец ще навърши 38 години, а в БСП е от 2003 година. Той отбеляза, че ще бъде създаден нов сайт на организацията, където ще се публикува всичко, което се върши. Освен това се води регистър на всички сигнали от граждани, като отговорът от общината се връща към тях.