Д-р Марк Бери е от щата Алабама, САЩ. Той е специалист по нехирургично намаляване на сколиоза и структурна корекция на гръбначните изкривявания и заболяванията на дисковете. Получава своята докторска степен по хиропрактика в университет в град Далас, щата Тексас в САЩ. После се утвърждава като международен лектор и преподавател, както и като известен инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за третиране на корекции. В продължение на 8 години д-р Бери успешно управлява голяма клиника за гръбначни корекции и лечение на сколиоза в щата Алабама, като комбинира най-модерните технологии със съвременна рехабилитация и методи за корекционно лечение. Целта му е да освободи пациентите от болката и да ги предпази от нея чрез иновативни и естествени лечебни методи. На 26 май д-р Бери откри официално в София единствената по рода си в Европа американска клиника за гръбначни изкривявания „Американ спайнъл клиник“. В нея специалисти ще предлагат на нуждаещите се естествени, неинвазивни методи за лечение .
В свободното си време д-р Бери се отдава на лов и риболов, а когато програмата му позволява, пътува до нови страни, за да опознава нови култури. Освен професионалист в хиропрактиката, той има страст и към готвенето и виното и счита себе си за кулинар.


- Д-р Бери, какво представлява хиропрактиката?
- Това е здравна нехирургична професия, която лекува проблеми в гръбначния стълб без лекарства. Специалистът се съсредоточва върху нервната система, която контролира всяка клетка на всяка тъкан в тялото, за да може да е сигурен, че тези тъкани не ограничават движението на гръбнака.
- Сериозен обществен проблем ли са гръбначните изкривявания?
- Това са много значими заболявания, защото довеждат хората до загуба на работоспособност. Най-често пациентите усещат болки в кръста, шийните прешлени, имат и голямо главоболие. Тези болки водят и до проблеми при изпълняване на ежедневните физически и умствени функции. 
Статистиката сочи, че в България около 50% от населението е с гръбначни изкривявания, а в световен мащаб болните надхвърлят 80 на сто. Това показва, че има огромна нужда от развитие на лечението на тези заболявания. 
- Вие как противодействате на болките в гръбнака?
- Аз и екипът ми сме разработили една рехабилитационна система, която определя причините за тези заболявания и недостатъците в нервно-мускулната система. Работим върху тях, за да подобрим цялостната скелетна система и да намалим болките чрез неоперативно лечение.
- Разяснете, моля, основните моменти в тази схема.
- Първата стъпка е анализ на резултатите от рентгеновите изследвания. Като се уточни в кои части от скелетната система има нарушения, прилагаме съответните методи. Скелетната система се състои от мускули, сухожилия, кости и нерви, затова много прецизно трябва да се определи точното място на болката и да се атакува именно в него, защото функцията на гръбначния стълб е да държи тялото изправено, за да подпомага движението на всички мускули, да огражда и предпазва гръбначния мозък, тъй като той е от голямо значение за цялото здравословно състояние на хората.
Много често се случва, когато гръбнакът не е в подходящо състояние, меките тъкани да се втвърдят. При ненормално натоварване на дисковете, тъканите отслабват, деградират и се получават болки. За да се постигне ефективно лечение на гръбначните заболявания, трябва да се преодолеят бариерите на меките тъкани. Затова в лечението първо се преминава към намаляване на втвърдеността на тъканите около дисковете и въвеждане на хранителни вещества в тях. Това, разбира се, не става чрез инжекции, а чрез специфични раздвижвания на гръбначния стълб с използване на седем рехабилитационни терапии, които се прилагат с различни уникални уреди, които досега не са били налични в България. Например симулатор на мускулите на торса, уред за У-образна тракция, уред за тракция на шийния отдел, уред за вибрационно разтягане и стол за активна рехабилитация, които използваме в клиниката. Спиналната рехабилитационна програма може да премахне нуждата от операция и медикаментозно лечение, а методът на спинална декомпресия включва неоперативно и неинвазивно лечение на определен вид болки в гърба.
- Коя е най-сериозната деформация на гръбначния стълб?
- Сколиозата, при която гръбнакът се изкривява настрани, наляво или надясно. От това прогресивно развиващо се заболяване страдат приблизително 4,5% от населението, като то може да засегне хора от всички възрасти. Според някои проучвания, средната продължителност на живота на средностатистическия пациент със сколиоза намалява с 14 години.
Тук трябва да уточня, че стандартното лечение на сколиоза в американска клиника за гръбначни заболявания има за цел да облекчи болката, да стабилизира, да намали изкривяването и да възстанови здравословното състояние без хирургическа намеса и без носене на корсет. Използваният интегриран подход обхваща всички проблеми, които пациентът има от холистична гледна точка, т.е. всичките болки и страдания се разглеждат не само от хиропрактик, но също така и от екип от лекари.
- Какви специалисти работят във вашия екип в софийската „Американ спайнъл клиник“?
- Имаме лекар по физиология, радиолог, кардиолог и трима специалисти по хиропрактика.
- Колко време продължава нехирургичната програма за лечение в клиниката?
- По-типичните случаи се лекуват около 90 дни, но понякога може да се стигне до 4 месеца. Използва се и интензивен модул от една до две седмици лечение, като в началото това става в клиниката, а после на всеки пациент се предписва индивидуална програма за долекуване вкъщи. От една страна, тази система за домашна рехабилитация ускорява процеса на лечение, а от друга - учи пациента как да се грижи за здравето си през целия си  живот.
- Как става приемът на пациенти в клиниката в София?
- Пациентът се обажда в клиниката и му се дава час за безплатна консултация. След разговор с лекаря и уточняване на диагнозата на заболяването се преценява дали той трябва да бъде приет в клиниката, или да бъде лекуван в домашни условия. В първия случай пациентът се подлага на преглед с рентген за откриване на причината за заболяването и после му се обяснява колко време ще отнеме лечението, какво се изисква от него и каква е цената.