Действащият кмет на Ветово Георги Георгиев и предшественикът му на поста Рейхан Хабил се озоваха в една съдебна зала в ролята на свидетели. Както е известно, Георгиев е един от най-големите критици на управлението на Хабил и е автор на не един и два сигнала за далавери с общински пари от негово време.
Именно такъв случай ги доведе и в съдебна зала - по дело за източени 59 802 лева от общинския бюджет покрай поръчка за ремонт на оградата на гробището в Глоджево. Случаят е от 2008 година, а като виновници на подсъдимата скамейка седнаха ветовският бизнесмен Димитър Димитров и бившият строителен техник на общината Зюлкюф Солак. Кметът Георгиев пък се нареди редом да прокуратурата като представител на общината и поиска местната власт да бъде обезщетена от Димитър заради отмъкнатите неправомерно пари. Впрочем Димитров бе доведен с белезници и охрана от затвора в Белене, където търпи предишна присъда, която отново е за документна измама.
И двамата поискаха делото срещу тях да мине по съкратения ред и да не се разпитват всичките около 20 свидетели. Те признаха обвиненията, посочени срещу тях от прокуратурата и с това си издействаха намалени присъди. Препъникамък се оказа фактът, че Солак дойде в съда без адвокат, а защитата му е задължителна при такова стечение на обстоятелствата. Бившият общинар заяви, че няма пари за адвокат и се наложи съдът да му назначи служебен. Затова се наложи малка пауза, докато му бъде извикан защитник.
В крайна сметка на първа инстанция Русенският районен съд сметна, че Димитър заслужава 4 години и 8 месеца затвор, а Зюлкюф - 2 години и 8 месеца условно с 5 години изпитателен срок. Отделно бизнесменът ще трябва да обезщети община Ветово с получените неправомерно 59 802.32 лева. Присъдите могат да се обжалват.
Данни по делото показват, че три фирми са били поканени да подадат оферти за планирания ремонт на оградата на гробището. Комисия определила победителя и работата започнала ударно, но по някое време закъсала и била свършена половинчато. Планираните поправки на 330 метра ограда били извършени само частично, но общинският строителен техник приел обекта с отлична оценка и така местният предприемач се сдобил с 24 048.22 лева. Между 2009 и 2011 година бил предприет ремонт на още 285 метра ограда на гробището, при който добре отиграната схема се повторила. Така с удареното от общинаря рамо бизнесменът получил още 35 754.10 лева, въпреки калпавото и недовършено изпълнение.