Кретенизмът във федерацията по баскетбол, глупавата политика на клубовете, безотговорната селекция и занемарената работа в школите ще свият елитния женски ешелон първо до 4 тима, а накрая ще го оставят до два с излъчването на шампион в 20 мача като в хокея между ЦСКА и „Металург“. Ако ви звучи познато, значи имате добра памет - това предупреждение направи „Утро“ още преди три години. Тогава някои се нацупиха и рипнаха, но ето - кандидатите за участие в следващото първенство са само „Берое“, „Нефтохимик“, „Хасково“ и „Монтана“! Въпрос на време е докога ще издържат спонсорите и групата да се свие по принуда до 3 или 2 отбора.
Големите треньори си свършиха работата - хванаха шефовете и спонсорите си за шарани, обезкървиха клубовете с чужденки, главно от ниските дивизии в първенството на САЩ, закачиха няколко титли на реверите си, а накрая си вдигнаха чукалата и се изнесоха по терлици. Без да оставят поне от кумова срама една прилична петица от местни състезателки.    
Вместо да спрат навреме този самоунищожителен процес, безхаберниците във федерацията продължават усърдно да режат клона, на който седи българският баскетбол. Доказателствата са в решенията на УС от вторник. Меко казано, странният меморандум гласи този път, че мъжките отбори ще могат да картотекират вече по петима чужденци, като, забележете, на терена трябва да е поне един баскетболист с право да играе за националния отбор. Сиреч, топката да е в поне едно българче! Какъв бонус само! Но право да са национали имат и натурализирани чужденци, така че и това едно-единствено място за български играч пак не е сигурно.
Чужденките при жените ще са трички - картотеката на първата ще струва 500 лева, на втората - 1000, на третата - 2000! Наглият УС стига твърде далеч - сумите, събрани по състезателните права на третата чужденка, щели да бъдат заделени за съдийски такси в шампионат на група „А2“. Ако имало, разбира се, такъв. Ами тя „А1“ ще е от едва 4 тима, как ли пък ще се сформира и втори ешелон?!
Най-хубавото в решенията на УС е, че насрочва общо събрание за 2 септември. Една от точките ще е избор на нов президент на федерацията. Дай Боже, тази върхушка да бъде изрината или да се оттегли доброволно! Не стане ли, елитно женско първенство със само два тима не ни мърда до две години. За какъв баскетбол и национален отбор ще говорим тогава?