121 възрастни русенци страдат от деменция и близките им са подали заявления да бъдат настанени в социален дом за специални грижи. Това съобщи вчера директорката на регионалната дирекция „Социални дейности“ Кристина Георгиева. Бройката 121 на хората с деменция не е никак малка, от тях 34 са мъжете, а 87 са жените, обясни Георгиева. 
Други 22 молби са подадени за Центъра за настаняване от семеен тип, който се намира в Центъра за психично здраве в Русе, отново за възрастни с деменция, от тях 10 са мъже, 12 - жени, добави директорката на РДСП. Тези цифри недвусмислено показват, че е необходимо да се търсят варианти за решение на проблема, още повече, че в случая не става дума за заболяване, което се лекува и „пациентът“ ще освободи място за друг, смята Георгиева.
В такъв център за дементни стари хора е възможно да се превърне преходното жилище за деца без родителска грижа в Брестовица. От първи юли жилището се закрива, тъй като 6-те младежи, които са го обитавали, вече са или при родителите си, или са си намерили работа и друго място за живеене, обясни Георгиева. Все пак, неговият капацитет не е такъв, че да поеме всички нуждаещи се, така че задачата остава да търси решение, каза Георгиева.