След препоръки от Европейската комисия България е затегнала контрола за измамни практики с биопродукти. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който участва в конференция за биоземеделие. От няколко месеца е променен Законът за общата организация на пазарите, а от вторник вече действа наредба с разписани санкции при некоректни практики. При съмнение за нарушени правила временно да бъде отнет сертификатът за биопроизводство на съответния фермер.
Досега не е имало адекватни мерки, ако потребителите бъдат подведени. До пролетта на тази година биоземеделието е било контролирано от шестима служители на агроминистерството. Сега те са близо 100 във всички областни дирекции.
Към края на 2014 г. в България са регистрирани 4092 биологични производители и търговци, а през 2015 г. операторите в системата вече са 4800.
В последните 5 години ежегодно се увеличават площите за биопроизводство, както и сертифицираните екологично чисти райони. През 2014 г. биофермите обработват 74 351 ха, или с около 40% повече спрямо предходната година.
По биологични методи се отглеждат основно трайни насаждения на 65% от всички площи с органични култури, както и пшеница, ечемик, овес, слънчоглед и маслодайна роза. Значителен дял има и биологичното винопроизводство. През миналата година са произведени над 38 хил. т растителни биопродукти.
Биологичното животновъдство също расте. С най-голям дял са пчелите, овцете и козите. Основно фермерите реализират произведените биопродукти в Европа, а част от реколтата се изнася и в трети страни извън ЕС.