С развети знамена жители на Червена вода излязоха вчера на мирен протест срещу тировете, които преминават през селото заради ремонта на Писанския мост. Те обаче не блокираха движението по пътя Русе-Кубрат, както се бяха заканили, а причината по думите им е, че не са получили разрешение от общината за затваряне на движението. Основната цел на протестиращите е да се изгради обходен път, който да облекчи движението по главната пътна отсечка. Освен това те настояват и за среща с регионалния министър Лиляна Павлова, за да я запознаят с проблемите си. 
Главният секретар на общината Димитър Генков каза за „Утро“, че са получили уведомлението и не забраняват провеждането на протеста, но няма как да разрешат на някой да нарушава закона за движение по пътищата.
„Мине ли камион, ние се тресем. Асфалтът по пътя вече е улегнал, а после никой няма да го оправи. Движението е изключително натоварено, а след започналата минала седмица жътва трафикът стана още по-интензивен и положението вече е нетърпимо“, каза Красимир Ангелов, чиято къща е на главния път и е сред най-ощетените жители на селото. 
Катя Христова пък се оплака, че е много опасно и се страхува, когато пресича. Когато съм вкъщи и минават тежки автомобили, се усещат много силни вибрации, допълни още жената. 
Милко Даскалов, който е един от организаторите на протеста, пък сигнализира, че на две места по пътя са се появили огромни пропадания, които крият риск от инциденти. Оградите и къщите ни също са на път да пропаднат. Всичко се люлее, нямаме и минута спокойствие, каза още той. 
Червена вода е едно от малкото населени места, през които преминава целият поток от товарни автомобили, и затова хората настояват да се намери вариант за обходен маршрут. В началото на седмицата за пореден път те изпратиха писмо до Лиляна Павлова с исканията си. 
Предвидено е ремонтът на Писанския мост да приключи на 7 август, като при възможност изпълнителят ще го завърши и по-скоро.