Кубик вода да струва 1.65 лева без ДДС догодина при действаща към момента цена от 1.43. Това предвижда подготвеният бизнес план на русенското ВиК. Тепърва обаче предстои поскъпването с 22 стотинки да се разгледа и гласува от Комисията за енергийно и водно регулиране.
Основната причина за предлаганото повишение на цените са предвидените разходи и инвестиции. Какви ще са инвестициите, предстои да стане ясно, след като бизнес планът бъде утвърден, обясни за „Утро“ директорът на ВиК Сава Савов.
Според разчетите на дружеството цената на водата ще продължи да се покачва през годините до 2021-а. В повечето от периодите обаче поскъпването ще е незначително и не се очаква такава голяма разлика, каквато предстои догодина. До 2018-а цената ще се повиши с няма и половин стотинка, а през 2019-а се предвижда да стигне 1.66 лв., докато година по-късно - 1.68 лева. След това предстои по-чувствително покачване от 4 стотинки на кубик, което предвижда през 2021 година водата да стигне цена от 1.72 лева.
Впрочем през март от ВиК поискаха кубик вода да поскъпне с 9 стотинки, но два месеца по-късно оттеглиха предложението си и цената се запази. Изглежда обаче, че отлаганото увеличение не може да чака повече, още повече, че цената на водата не е променяна от 2012 година.