Неоперативното лечение на гръбначни изкривявания и проблеми в дисковете чрез най-новия и модерен метод хиропрактика обясни вчера д-р Марк Бери в лекция пред неврохирурзи от региона и студенти по кинезитерапия в Русенския университет. Визитата на специалиста в Русе бе по покана на ръководството на Университетската болница с подкрепата на университета. Сътрудничеството между американското светило и домакините ще се задълбочи, след като д-р Бери прие поканата на председателя на директорския борд в УМБАЛ д-р Йосиф Новаков и ректора на РУ проф.Велизара Пенчева да преподава на русенски студенти знанията и уменията си.
Създадох американска клиника по гръбначни изкривявания в София, която е единствената в Европа, тъй като от ваш сънародник, който се е лекувал при мой колега и приятел в САЩ, разбрах, че не всеки българин може да лети до Америка, за да лекува неоперативно и без медикаменти проблемите в гръбначния стълб чрез метода хиропрактика, каза д-р Бери. Тази специалност се изучава само в САЩ и затова той с радост приема да практикува в България и да обучава местни лекари.
Новият за нашата медицина метод на лечение на гръбначни изкривявания се състои в умерено натискане върху определена точка, където меките тъкани са наранени от вдигане на тежък предмет или от постоянни натоварвания. Това натискане трябва да отговаря на две условия - голяма скорост на ръцете и слаба амплитуда на движението, уточни американският хиропрактик. С времето манипулациите на засегнатата става или тъкани възстановяват мобилността на човека без употреба на медикаменти. 
Реших да се посветя на хиропрактиката, след като на 17 години получих тежка травма на врата по време на мач по американски футбол, обясни д-р Марк Бери. Той бил много запален спортист, но травмата засегнала дясното рамо, ръката и кръста му и трябвало да се откаже от любимата си игра. След преглед при лекар станало ясно, че юношата трябва да бъде опериран. Това бе голям шок за мен, защото много се страхувам от операции и помолих баща ми да поговори по-обстойно с лекаря за друг метод на лечение. Тогава специалистът предложи да ме лекува чрез хиропрактика и след 9 месеца болки отново станах футболист и се включих в отбора, разказа д-р Бери. Тогава той решава твърдо да изучи тази специалнист, за да помага на хора с гръбначни изкривявания без операции и медикаменти. Дипломира се като доктор по анатомия в университета в щата Алабама, после успешно придобива докторска степен по хиропрактика и отваря специализирана клиника в Алабама, в която е излекувал много пациенти. 
Преди да ползва услугите на клиниката, пациентът минава безплатен консулт при д-р Бери и изследвания с прецизна апаратура. Засега екипът не работи със здравната каса и цените са по определена тарифа.