Три години условно наказание с пет години изпитателен срок и 6 години без шофьорска книжка е присъдата, която чу вчера 36-годишният Михаил Райков. Мъжът направи пълни самопризнания, че в опит да избегне пръсната на пътя гума, излетял от платното, изтървал управлението на караното от него БМВ, то излязло от пътя, минало през банкета, продължило надолу по земен скат, като се удряло в дърветата. Със скорост от 111.6 км/ч автомобилът се забил челно в дърво, след което се преобърнал по таван. В резултат на удара 11-годишно момче, което се возило в него починало веднага, а 15-годишен батко се разминал със счупен поясен прешлен. Заради самопризнанията делото срещу Михаил се гледа по съкратения ред и така мъжът си издейства облекчена присъда. Въпреки редукцията на наказанието, което му се полага по закон, прокуратурата настоя той да получи ефективна присъда и да лежи 4 години в затвора. На този етап обаче съдът не сподели становището на обвинението, затова със сигурност ще има протест от страна на прокуратурата и делото ще стигне до втора инстанция.
Впрочем има данни, които обаче не са подкрепени с доказателства, че Михаил е бил чичо на загиналото момче. Твърди се, че другото дете пък е на жената, с която той живее. Затова и граждански искове с претенции за обезщетения не бяха предявявани.
До тежката катастрофа на 3 октомври 2015 година се стигнало, след като около 21.30 часа Михаил бил в колата със свой приятел в Борово, пушили цигари и си приказвали. По-късно в автомобила се качили двете момчета. Мъжете тръгнали за цигари до бензиностанция във Волово, а децата поискали да отидат да се разходят с тях. Така и станало, но краят на разходката бил трагичен. 
Около 23 часа Михаил шофирал БМВ-то по пътя Русе-Бяла с близо 120 км/ч, въпреки разрешените не повече от 90 км/ч. След като се разминал с друг автомобил, водачът видял в пътната лента пред себе си разкъсана автомобилна гума на камион и рязко извил волана, а маневрата се оказала фатална.