Състоянието на тригодишния Димо, наричан още Мохамед и Муки, който оцеля 96 часа без вода и храна в гората между Смирненски и Тетово, е добро, обяви вчера говорителят на Университетската болница Стела Кръстева-Стефанова. Детето е обезпаразитено, вече се храни, поема течности и приема предписани от педиатър лекарства. Всеки момент трябва да излязат резултатите от кръвните му изследвания, за да се докаже, че няма никаква инфекция от дългия период, който е прекарал в гората. Очакванията са съвсем скоро детето да бъде изписано в отлично здраве.
Както „Утро“ вече писа, изчезналият в понеделник край Смирненски Муки бе открит в петък от двама комбайнери в храстите до житна нива в землището на Тетово след четири денонощия в неизвестност.
„Първо искаме да благодарим на екипа, който 5 дни го търси в голямата гора, и на двамата комбайнери, които го намериха. Много се радваме и сме им благодарни и пожелаваме и техните деца да са живи и здрави“, казаха в един глас вчера майката и бащата на Муки Албена и Емил Алексиеви.
И двамата вярват, че има Господ.
„В болницата попитах Мохамед кой го е хранил и поил толкова време, а той ме погледна и после вдигна очи към небето. Значи е пазен от нашия ромски Господ - Пейгамбер, обясни бащата Емил.
Вчера станаха известни и подробности около изчезването на детето. То си играело около дядо си Димо, който помагал на младите при брането на липов цвят, но се заприказвал с братовчед. И когато снахата го попитала къде е детето, не можал да повярва, че внучето му е изчезнало, без да разбере. Тогава всички берачи от разпънатия наблизо лагер се вдигнали да го издирват и след като не го открили, надвечер подали сигнал на тел.112.
„Имаме три деца с Албена. Сега взехме Димо да е с нас, докато берем липов цвят, но след това, което ни се случи, детето повече няма да идва с нас, а ще стои вкъщи с майка си“, зарече се Емил. И допълни, че като чул гласа на Муки по телефона, малкият поискал да му купи колело. „Ще му купя, защото това бе първото му желание“, каза бащата.
„Много обичам Димо, защото е кръстен на моето име. Той никога не е бил бит, не е пъден от къщи както онова 9-годишно момче, което също изчезна миналия понеделник. От нас внучето получава само обич и затова искам да кажа на социалните служби да не се месят в живота ни и да не ни вземат детето, защото на всеки човек може да се случи“, добави дядото Димо Алексиев Димов.