За пореден път жителите на Червена вода правят опит да потърсят подкрепа и съдействие от отговорните институции за решаването на своя тежък проблем с преминаващия през селото огромен автомобилен трафик. Освен че проблемът от години не намира решение, от месец май той се задълбочи, след като през Червена вода бяха пренасочени превозните средства над 3,5 тона заради ремонта на Писанския мост. Започнатата пък преди седмица жътва вече направи положението абсолютно нетърпимо и търпението на хората се изчерпа. 
Инициативният комитет изпрати вчера писмо до регионалния министър Лиляна Павлова, с което настоява да се издири старият проект за изграждане на обходен път, който да изведе движението от Червена вода, и след анализ той да се актуализира съобразно новите условия. Ако не бъде намерен старият вариант, другото им предложение е да се проектира ново трасе на пътната отсечка Червена вода-Русе и на републиканския път Русе-Кубрат. 
В края на май в селото се проведе работна среща с отговорните институции и лица, на която бяха обсъдени проблемите на червеноводчани. Тогава шефът на Областното пътно управление Ростислав Стефанов е припомнил, че преди години е обсъждан вариант и е изготвен проект за изграждането на околовръстен път. Според спомените на жителите на Червена вода проектът е разработен в средата на 80-те години. 
Другото искане на инициативния комитет, което е посочено в писмото, е да се ремонтира и преасфалтира целият пътен участък, като същевременно се подмени водопроводът и се рехабилитират тротоарите по ул. „Г.С.Раковски“ в селото. Те настояват и да се възстановят трайните насаждения, дърветата и храстите в селото, които са унищожени от вредните газове на автомобилите.  
Писмото с исканията на хората до Лиляна Павлова е адресирано с копия и до кмета Пламен Стоилов, до зам.областния управител Валентин Колев, до шефовете на Областната дирекция на МВР в Русе Теодор Атанасов, на Пътното управление Ростислав Стефанов и на ВиК Сава Савов.
Междувременно вчера в общината е внесено и уведомлението за готвената блокада в сряда, като се очаква затварянето на пътя да е от 19 до 20 часа, а участие в протеста да вземат около 100 жители на Червена вода.