Пет паралелки се закриват в русенски гимназии, стана ясно вчера, след като обявиха резултатите от първото класиране на кандидатстващите след завършен седми клас. Учудващо е, че те са само пет, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Той призна, че в РИО са допускали, че повече класове с осмокласници няма да се състоят. Добро разпределение на децата и техните желания, обясни Райнов причината, поради която закритите паралелки са по-малко от очакваните. 
Няма да се състои класът по интериорен дизайн в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, която ръководството на училището бе обявило за тази година. „Смъртта“ на тази паралелка бе предизвестена - кандидатстването трябваше да бъде с изпит по рисуване, а информацията за това и по-точно за сроковете по някакви причини не беше достигнала до русенчета, завършващи 7 клас. Директорът на ПГДВА  се ядосваше, че кандидати искаха да подадат заявления за допускане до изпита дни след като срокът за това беше изтекъл. 
Отпада и паралелката „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ в ПГ по облекло. Не са се събрали достатъчно кандидати и за двете паралелки, които обяви с прием след 7 клас ПГ по строителство, архитектура и геодезия. За там кандидатите са били едва по 4-5, поясни Димитър Райнов. Което е крайно изненадващо, тъй като и двата обявени класа са със специалности, от които Русе определено има потребност: „Строителство и архитектура“ и „Архитектурна реставрация“!
Освен в трите професионални гимназии, за които тепърва предстои приемът на ученици след 8 клас, има и едно профилирано СОУ, в което не са достигнали деца за съставяне на 1 нов клас. Това е паралелката по информатика с японски език. Тази година вместо миналогодишните 3 обявихме прием за 4 паралелки, обясни директорът Галин Ганчев. За другите три - по биология и здравно образование с английски и с китайски и за математика с английски желаещите са били напълно достатъчно. Странно е, че е толкова слаб интересът към японския, учудва се Ганчев, като посочва, че в другото българско СОУ, където се изучават източни езици, столичното 18-о училище, кандидатите за японски са по 5-6 за едно място. Все пак, ние тази година изпратихме 68 абитуриенти, а приемаме в 8 клас 72 деца, така че балансът е налице, добави Ганчев. 
До 30 юни приетите бъдещи осмокласници трябва да се запишат в новите си училища, второто класиране ще бъде обявено на 4 юли. От 1 юли пък тръгва подаването на документи за кандидатстване след 8 клас, което приключва на 5 юли.