Измененията на Наказателния кодекс с приетото на първо четене предложение на Патриотичния фронт за криминализация на проповядването на радикален ислям е поредният ход на коалицията, който цели да предотврати неща, които се случиха в развитите европейски страни, подценявали десетилетия наред проблема с исляма. Това е вторият законопроект в посока систематичните усилия на Патриотичния фронт за противодействието на радикалния ислям и навлизането му в България, каза депутатът Искрен Веселинов на пресконференция вчера. Победата на ПФ с приемането на първо четене на тези текстове е, че ние за първи път създаваме законодателна преграда пред навлизането на радикалния ислям. Ясно е, че всеки, който си мисли, че е безобидно и може да жонглира с такива идеи и да ги предлага на околните, ще носи своята наказателна отговорност и, ако трябва, ще лежи в затвора за това, което прави, коментира той, като допълни, че наказанието е до 3 години затвор. 
Депутатът отдели внимание и на закона за бурките, като припомни, че петък беше последният ден за предложения между първо и второ четене. Той подчерта, че от ПФ са усетили мощна подкрепа по тази тема от гражданите, включително и от мюслмани, като това им дало допълнително основание да поискат някои промени. 
При първо нарушение предложихме глобата да е 500 лева, при второ и всяко следващо 2000 лв. и спиране на социалните помощи. При нарушение, извършено от юридическо лице, предоставящо обществени услуги, което налага носенето на бурки, да има имуществена санкция от 500 лева, а при втори опит 2000 лева, посочи Веселинов, като поясни, че става въпрос за формиращите се неправителствени организации, които осъществяват религиозна дейност и са проводници на определни влияния. 
Той коментира, че две основни групи са оказали яростна съпротива - ДПС и ДОСТ. Това са две формации, които уж са либерални и са за светска държава, но продължават да бъдат абсолютни защитници на това, което радикалният ислям носи. Основната страна на закона е да не позволим създаването на ядра на радикален ислям, които да генерират субкултура, която се изключва от културата на основното общество и която атакува светските устои на българската държава. И Местан, и Казак, са на едно мнение, че не трябва да има никакви санкции и изобщо такъв закон не трябва да има. Напротив, имамите трябва да продължат да забулват хората, било срещу заплащане или не, при все че това е най-яркият израз на подчиненост като обществено положение на жената спрямо мъжа. В този дух това, което предлагат от ДПС и ДОСТ, е несъвместимо с каквато и да е либерална идеология, каза още Веселинов.