За трети път летен Русе ще се превърне в притегателна точка за млади музиканти, които ще се съберат в крайдунавската столица на България, за да усвояват нови умения и да шлифоват дарбата си при известни имена. Това ще стане по време на третото издание на международната лятна музикална академия „Алегра“, която се организира от русенеца Петър Найденов, самият той - випускник на русенското Музикално училище. 
В момента Петър Найденов е соло контрабасист на симфоничния оркестър на град Люцерн, Швейцария, и преподавател във висшето училище по изкуство (ZHdK) Цюрих. Успоредно с това, той ръководи създадената от него през 1999 година Naydenov Music Management. Негови партньори са Българското национално радио, Мюнхенска филхармония, Мюнхенския филхармоничен хор, Нюрнбергска филхармония, висшето музикално училище Карлсруе, Германия, висшето музикално училище Люцерн и висшето училище по изкуство (ZHdK) Цюрих, Швейцария, оперите в Русе и Пловдив.
Naydenov Music Management е съорганизатор на проекти под палката на диригенти като Джеймс Левин, Зубин Мета, Кшищоф Пендерецки, Валери Георгиев и др. 
С Петър Найденов разговаряме в навечерието на новото издание на Академия „Алегра“.

- Г-н Найденов, кога започва тазгодишното издание на Академия „Алегра“?
- Третото издание на международната лятна академия „Алегра“ ще се проведе от 13 до 28 юли. В него са включени седем майсторски класа: оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано, клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет. Някои от класовете, като тези по кларинет, хорово дирижиране и класическа китара, ще са премиерни за мен като организатор и вълнението е разбираемо.
Сред имената на лекторския екип са вече познатите от миналогодишното издание проф.Йоханес Шлефли (оркестрово дирижиране), клавирното дуо Генова&Димитров и тромпетистът Вим Ван Хаселт.
Към тях ще се присъединят диригентът на Мюнхенския филхармоничен хор Андреас Херман, швейцарският кларинетист Фабио ди Казола, професор в университета по изкуствата в Цюрих, и немският китарист и композитор Андреас фон Вангенхайм, който е професор във висшите музикални училища в Карлсруе в Германия и Люцерн в Швейцария.
- Колко са участниците и откъде ще пристигнат?
- Мисля, че няма да преувелича, ако кажа, че международната лятна академия „Алегра“ се развива стремително. Статистиката говори сама за себе си. През 2014 г. имахме 36 участници от 18 страни, през 2015-а - 49 от 19 държави, а тази година очакваме над 70 участници от 21 страни. Това, което ме вълнува най- много, обаче е удвояващият се с всяка година брой на участниците от България. Тази година те са 24 и може би тук е мястото да спомена, че преди две години беше създадена фондация „Алегра“, чиято основна цел е да се грижи за организацията на академията и да събира пари за стипендии на български участници. За мен особен повод за радост е, че тази година успяхме да предложим стипендии на 22 български млади музиканти.
- Кога ще се състоят концертите? 
- Третото издание на „Алегра“ показва и стремежа към оформянето на един пълнокръвен летен фестивал. В рамките на 12 дена в сградата на Доходното здание ще предложим на публиката 10 концерта. Освен традиционните заключителни концерти на отделните класове, които ще се провеждат ежедневно, започвайки на 19 юли, ще предложим на русенци и три изключително интересни концерта, по време на които ще солират преподавателите на академията.
На 17 юли ще ни гостува Румънският национален камерен оркестър със солист тромпетиста Вим Ван Хаселт, чието блестящо изпълнение имахме удоволствието да слушаме и миналата година. Програмата на този концерт е посветена на италианския барок.
На 18 юли китаристът Андреас фон Вангенхайм ще изнесе от 20 ч рецитал в зала „Европа“ в Доходното здание.
Третият „хайлайт“ е гала концертът на 20 юли, с участието на клавирното дуо Генова&Димитров, кларинетиста Фабио ди Казола, Русенска филхармония, смесения хор „Проф.Васил Арнаудов“ и диригентите Йоханес Шлефли и Андреас Херман. Програмата включва произведения от Брамс, Вебер и Чайковски.
- Вече може да се прави относителна равносметка - как възприемат участниците от чужбина възможността да добавят познания и умения в град като Русе? 
- Ехото, което получаваме от преподавателите и участниците в „Алегра“, показва, че като организатори успяваме да направим от Русе напълно равностоен домакин на един културен проект, при това градът все повече се утвърждава в тази своя роля както в европейски, така и в световен мащаб.
- Какво им липсва на участниците в майсторските класове в Русе?
- Единствената критика, която сме получили, е във връзка с плачевното състояние на пианата в Националното училище по изкуствата, което е един от основните ни партньори. Директорката Мария Дуканова е поела инициатива за набиране на средства за обновяването им и аз използвам възможността да апелирам към всеки, който има отношение към култура и музикалното образование: инвестирайте в бъдещето на русенските деца.
- Каква подкрепа среща организацията на такова мащабно събитие от страна на града - от общината, от отдел „Култура“, от Националното училище по изкуствата? 
- Провеждането на подобен проект е немислимо без финансова подкрепа на местно и национално ниво. Още през 2014 г. при оформянето на концепцията за „Алегра“ аз срещнах в лицето на зам.-кмета Страхил Карапчански и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ съмишленици, с които вече трета година крачим заедно. Един изключително щедър жест на подкрепа дойде от фондация „Америка за България“. Алегра се провежда и с подкрепата на Министерство на културата. Голяма благодарност дължа и на началника на общинския отдел „Култура“ и директор на фестивала „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, чиито съвети са безценни.
- За какво още си мечтае Петър Найденов - в каква посока иска да разгърне още своята идея за „Алегра“?
- Това, за което си мечтая, е да срещна в града още повече съмишленици, за да правим заедно нещо, с което да се гордеем.
- И какво му предстои на Петър Найденов - преди да си дойде в Русе, а и след като приключи тазгодишното издание на академията?  
- В момента съм на двуседмично турне в Азия с Люцернския симфоничен оркестър, на който аз съм соло контрабасист. Ще изнесем концерти в Сеул, Шанхай, Сингапур и Мумбай. Два дена след последния концерт идвам в Русе. А колкото до лятната ваканция, да си призная, още нямам планове за нея, единственото, което знам със сигурност, е, че тя ще е кратка. През втората половина на август започваме с репетициите за концертите ни от новия сезон - в рамките на люцернския летен фестивал ще свирим операта „Прометео“ от Луиджи Ноно.