Старите традиции и съвременните постижения на винопроизводството в България, Хърватия, Румъния и Сърбия бяха показани на третото специализирано Дунавско винарско изложение „BLUE&WINE EXPO“ 2016, което се проведе вчера във фоайето на Доходно здание. Освен това гостите опитаха и изискани вина от 12 дунавски региона, сред които и на русенските изби в Нисово и „Левента“. За първи път бяха дегустирани и вина от Молдова, а в края на събитието от Съюза на енолозите в България проведоха професионална дегустация на включените в изложението вина и отличиха най-добрите. 
Това е един уникален бранд, който е значим за туристическия бизнес, а Русе има специално запазено място в тази ниша, подчерта кметът Пламен Стоилов, който даде старта на изложението и пожела на гостите дегустацията на подбраните вина да им достави истинско удоволствие. 
Целта на форума, който поведе присъстващите по Дунавска винена пътека, е да популяризира винения туризъм в Дунавския регион като източник на нови възможности за местно развитие. Събитието е част от фестивала „Синя седмица“ и обединява България, Сърбия и Румъния, които заедно отбелязват Международния ден на Река Дунав - 29 юни. Дунавското винарско изложение се организира от Дунавски компетентен център (Белград, Сърбия) с подкрепата на община Русе и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.