С осем осми класа по-малко от предвиденото ще започне учебната 2016/2017 година за Русенска област. Това става ясно след простите изчисления, които могат да се направят, след като приключи подаването на документи на седмокласници, които кандидатстват да продължат образованието си в различно от досегашното училище.
Документи са подали 790 деца. Местата в обявените паралелки за прием след завършен 7 клас са 936.  С други думи, 146 ще останат незаети, което хипотетично означава, че не могат да бъдат запълнени цели осем паралелки! 
Това е с един учебен клас повече от миналата година, когато след подаването на документи от кандидатите останаха свободни места за 7 паралелки - 6 в професионални гимназии и една в СОУ „Христо Ботев“. 
Тепърва предстои да се види къде точно ще се окажат „пробойните“, образувани от слабия интерес на деца и техните родители. От всичките обявени 936 места за СОУ и профилираните гимназии са обявени 572, а 364 са за професионалните гимназии, които обявяват прием след завършен 7 клас. 
Очаква се картината да се проясни повече днес.
В понеделник ще бъдат обявени резултатите от първото класиране при бъдещите осмокласници и ще може да говорим по-конкретно за ситуацията, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Според него остава необясним слабият интерес на седмокласниците към кандидатстването.
Въпреки че и двойките бяха доста, но все пак като цяло представянето им на изпитите беше сравнително добро и беше логично повече деца да кандидатстват, коментира Райнов. Фактически от всичките завършващи тази година 7 клас 1713 момичета и момчета доста по-малко от половината са направили своя избор на ново училище. Не разбирам родителите, очаквах, че те ще ориентират своите деца в този избор, добави просветният шеф.
Очевидно нещо е останало недообяснено или малко засегнато - дали в училище, дали на родителски срещи, дали по принцип в обществото. Защото догодина по същото време вече окончателно ще влезе в сила новият закон за училищното образование, според който именно в 7 клас ще приключва първата образователна степен и децата ще завършват основното си образование. 
Така или иначе, драмата с незапълнените 8 паралелки си остава - и тя няма да донесе радост в училищата, където това ще се случи. А тепърва предстои кандидатстването и след 8 клас - подаването на документи за първия етап на класирането започва на 1 юли. Там какво ще се случи тепърва предстои да видим. Но отсега е ясно, че при 764 ученици с право на кандидатстване и 961 свободни места едва ли може да се очаква различно от минус поне 11 за бройката класове. Така че най-вероятно в края на юли по печална традиция ще броим липсващите пилци и несъстоялите се класове и специалности.