Дванадесетокласник от беленското СОУ „Панайот Волов“ бил изненадан от полицейска проверка в училище. Причината - униформените получили сигнал, че абитуриентът притежава наркотици. 
Така на 11 март инспектор в детската педагогическа стая поканил момчето да отиде до районното, където да бъде проверен. Още на момента обаче тийнейджърът се изплашил и признал, че носи в себе си марихуана. Предал две пликчета трева, които по-късно се оказали малко над 1 грам, от който може да се свият не повече от две весели цигари. Въпреки скромното количество наркотик полицията и прокуратурата се заели със случая и ученикът ще запомни 2016 година не само с абитуриентския си бал, но и с изправянето пред съда.
На първа инстанция беленските районни магистрати прецениха, че безспорно се касае за маловажен случай. И то не само защото марихуаната е едва за 6.23 лева и вероятно е за лична употреба, но и защото скоро навършилото 18 години момче не е известно с криминални прояви и вероятно притежанието на наркотика е инцидентно и плод на младежкото му любопитство.  
Затова сметнаха, че е достатъчно да бъде глобен с 1000 лева, без да носи наказателна отговорност. Решението може да се обжалва.