Тригодишният Димо, наричан галено Муки, който се изгуби в гората край Смирненски и бе открит след 4 денонощия в трънките край житна нива в землището на Тетово, се подобрява и вероятно още в понеделник ще бъде преместен в Педиатричното отделение. Там ще бъде с майка си Албена, съобщи зам.-председателят на директорския борд на Университетската болница д-р Йосиф Новаков.
Преодоляно е обезводняването на момченцето, за чието намиране бяха останали само едва-едва мъждикащи надежди. От телцето му са извадени 10 кърлежа, направени са му пълни изследвания, остава само да преодолее шока от изгубването. За преодоляване на стреса с него и с родителите му ще работи психолог.
Родителите на Муки не могат да се нарадват на щастливата развръзка.
Бащата Емил е благодарен на комбайнерите Мартин Радославов и Красимир Кирилов, които намериха момченцето, на полицаите, на хората от селата и всички доброволци, които не са се отказали и до последно търсеха детето.
„Синът ми оцеля, има Господ, Господ го храни. Ние вярвахме, просто се молихме на Господ. Никога няма да забравя това, което преживях“, каза той след свиждане в болницата.
Детето изчезна миналия понеделник около 14.30 часа, докато играело при дядо си, който чистел липов цвят от клонките на около 500 метра от бивака на ромите в липовата гора между Смирненски и Тетово. В организираната акция по издирването му се включиха полицаи, пожарникари, много доброволци от община Ветово, роднини на детето от Търговище, следово куче от полицията в Разград, дрон и дори делтапланерист от София. Малчуганът, в чието оцеляване вече малцина вярваха, бе намерен в петък около 14.30 часа от комбайнерите Мартин Радославов и Красимир Кирилов, които отишли да подкарат повреден предния ден комбайн и Мартин чул детско проплакване в близките храсти.