Пробите от шестимата натровени младежи от Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания, които миналия понеделник бяха приети в Инфекциозно отделение с признаци на хранително натравяне, са показали наличието на бактериалната инфекция Стафилококус ауреус или златист стафилокок. Това съобщиха от русенската болница след излизане на резултатите от направените в нейната микробиологична лаборатория изследвания. Предполага се, че бактерията е пренесена от детегледачка в къщичката „Любов“ в центъра, в която се натровиха младежите на възраст от 22 до 25 години. Официално това ще се потвърди или отхвърли в понеделник, когато в Регионална здравна инспекция трябва да пристигнат резултатите от взетите от персонала проби.
Изследванията се наложиха, след като в понеделник 14 обитатели на двете къщички „Любов“ и „Надежда“ получиха разстройство, повръщане и висока температура след консумацията на филийки с извара, отворено преди три дни прясно мляко и чай. Шестима от тях получиха обезводняване, а температурата им бе 39 градуса и затова незабавно са откарани в три линейки в Инфекциозно отделение към Университетската болница. По информация от здравното заведение вчера на пациентите са направени антибиограми, след които инфекцията е овладяна и състоянието им е добро. 
В микробиологичната лаборатория на РЗИ се изследват пробите от детегледачките и останалите обитатели на двете къщички, които са били в контакт с натровените младежи, каза за „Утро“ директорът на инспекцията д-р Маргарита Николова.
Пробите от млякото, изварата и яйцата, от взетите от Областната дирекция по безопасност на храните, се изследват в акредитираната лаборатория във Варна и резултатите също ще бъдат готови в понеделник, допълни директорът д-р Андриан Райков. Тогава данните от всички изследвания ще бъдат докладвани на съвещание на назначената от д-р Николова комисия за разследване на причините, довели до заболяването на шестте младежи.