Издирваното от понеделник в горите край Смирненски дете, за което вече и най-големите оптимисти нямаха надежди, вчера бе открито живо и в сравнително добро състояние в житна нива до гориста местност край Тетово. На малкия Димо, кръстен от семейството си Мохамед и наричан галено Муки, се натъкнали комбайнери, които чули детски плач сред пшеницата малко преди 15 часа. И тук пръст е имала съдбата. По време на жътвата единият комбайн се повредил, започнал ремонт на полето и припалването му стреснало унесеното и изтощено момченце. То проплакало, един от комбайнерите го чул и това сложило край на най-драматичното издирване в Русенско през последните десетилетия. (От стр. 1)
Броени минути след подадения сигнал на тел.112 на място пристигнали полицаи от участъка в Червена вода и линейка. Детето било обезводнено, но контактно. Опитите да бъде попитано как се чувства и къде е било през напрегнатите 96 часа от началото на седмицата, останали неуспешни. Муки гледал уплашено и успял да промълви само няколко думи на ромски език.
Детето веднага е откарано в Спешно приемно отделение на болницата, откъдето съобщиха, че са го приели в тежко състояние заради 4-дневната му одисея без храна и вода в тежките жеги. Организмът му е обезводнен, но няма никакви съществени наранявания. Установени са само охлузни рани и кърлежи по тялото му. Детето е прието в реанимация , а след стабилизиране на състоянието му ще бъде преместено в отделението по педиатрия, където ще продължи лечението му.
Малкият Димо е в тежко състояние, но за него се полагат първокласни грижи и очаквам скоро да се възстанови напълно без никакви последствия, каза за „Утро“ зам. председателят на директорския борд в УМБАЛ д-р Йосиф Новаков.
Това е прецедент в нашата практика, досега не се е случвало изчезнало малко дете да бъде намерено живо след четири денонощия, коментира вчера за „Утро“ директорът на Областната дирекция на МВР ст.комисар Теодор Атанасов.
Нивата, в която е намерен Муки, е била претърсвана чрез обход на доброволците и по въздуха с дрон, но явно тогава детето още не е било стигнало до нея и се е получило разминаване. 
Тригодишният Муки изчезна в понеделник около 14.30 часа на 500 метра от бивак на роми от Търговище, дошли край Смирненски да берат липов цвят, както правели всяка година. Майка му и баща му беряли цвета от дърветата и го пускали на земята, а дядо му го чистел от клонките и листата. Муки си играел наоколо, но дядото го изпуснал от очи и след известно време установил, че го няма. Последва безпрецедентна мобилизация на полицаи, пожарникари, доброволци и много роми, в акцията се включиха следово куче и дрон, но цели 96 часа от изгубеното дете нямаше и следа. Докато дойде щастливата развръзка вчера.