Вдигнати метли на част от машините за почистване на ъглите между пътните платна и тротоарите предизвикаха недоволството на гражданите. Във Фейсбук се появи клип с една такава машина по малка улица в района на „Ялта“, което отприщи порой негативни коментари, че подобна гледка може да бъде видяна често и по други улици. Според част от мненията в социалната мрежа тези хитрини на водачите на колите за чистота водят единствено до вдигане на допълнителен прах по улиците.
Управителят на фирма „Русе пъблик сървисиз“, която е ангажирана с чистотата на града, Ивелин Иванов каза, че машините са оборудване с GPS и веднага ще бъде извършена проверка, като допълни, че причините за вдигнатата метла може да са много. Може автомобилът да е отивал към района, може да се е връщал, има много варианти, посочи той. 
Иванов подчерта, че активно се работи по поддържането на обществената хигиена в града, като машините продължават и през нощта да мият по-натоварените улици и булеварди. През деня пък се почистват улиците в кварталите, по които движението не е толкова интензивно.