Децентрализацията на Института за недвижимо културно наследство разпали страстите между русенските и търновските депутати по време на гласуването на промените в Закона за опазване на културното наследство вчера. На пръв поглед неочаквано, но всъщност съвсем логично спорът се породи не от отнемането на правомощията на института и даването право на кметовете да се разпореждат с паметниците на културата от местно значение, а къде точно да са шестте центрове по културно наследство. Пламна енергичен дебат, в който всички русенски народни представители се обединиха за честта на града, но това се оказа недостатъчно.
Депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов разбрал още в сряда, че Русе е заместен от Велико Търново като водещ град в Северен централен район.
Възроптахме, първоначално искаме да се направи замяна, но после като компромис приехме в този район на страната да има център и в Русе, и във Велико Търново. Заедно с колежката Светлана Ангелова от ГЕРБ изработихме предложението, а вчера тя го предложи от трибуната, каза за „Утро“ Веселинов.
Самият той също взе отношение по време на вчерашната дискусия, като  посочи, че Русе е център на плановия район, има и по-голям административен капацитет. 
Мотивите обаче нямаха значение, партийната дисциплина надделя, коментира още депутатът. 
Идеята на Ангелова получи подкрепата и на Ферихан Ахмедова от ДПС, която в реплика към търновски депутат каза, че когато идват туристи от Европа по Дунав мост, те първо виждат Русе. 
Русе е най-важният културен център в региона. Най-доброто от България започва от Русе и минава през Търново, посочи още Ахмедова. 
Всички русенски депутати независимо от коя партия са, са гласували в полза на града.
Много рядко се среща такова обединение като при русенските депутати, няма друга такава област, коментира още тя. 
В крайна сметка лобито на Русе събра само 36 гласа и залата реши спора в полза на Велико Търново. Така за съдбата на паметниците на културата от местно значение, които не са един и два в Русе, ще се произнасят чиновници от града, чиито старини са събрани в една Самоводска чаршия, а символът му Царевец е туристическа бутафория.