Петата Европейска театрална работилница започва в събота, съобщи вчера директорът на русенския театър Орлин Дяков. За мое съжаление идеята, с която започнахме работилницата преди 5 години - тук да се събират театри от дунавските страни, не се състоя заради липсата на такива европейски програми, които да финансират подобни начинания, обобщи Дяков.
Тази година в арт форума участват две театрални трупи от Букурещ - познатите вече на русенци „Одеон“ и „Маска“. „Одеон“ ще покаже на 25 юни нашумялата напоследък пиеса на Доналд Маргулис „Времето е спряло“. Спектакълът ще бъде изигран на Голямата сцена в Доходното здание, като публиката ще бъде също на сцената. За зрителите са предвидени 60 места, билети се продават на касата на театъра. 
На 26 и 27 русенци ще станат свидетели на удивителното изкуство на театър „Маска“, които идват с три свои постановки на своите „живи статуи“. В неделя от 18 ч пред Доходното и в градската градина те ще представят на 17 практикабъла темата „Детски приказки“. От 20.30 ч същия ден пред Доходното ще бъде показан спектакълът „Помпей“. В понеделник от 18 ч отново ще бъдат разиграни „Детските приказки“, а от 20.30 ч на Голямата сцена русенци ще видят авторския проект на Михай Малаймаре „Стената“. 
Театралната работилница ще бъде закрита със спектакъла на русенския театър „Дванайсета нощ“, който неотдавна пожъна голям успех на сцената на Сатиричния театър в София.
Основният проблем при гостуванията по време на този арт форум е, че ние правим усилия и плащаме огромни пари, за да доведем най-добрите румънски театри, а за съжаление публиката не проявява никакъв интерес, каза Орлин Дяков. Според него е странно, че русенските зрители подминават шанса да видят спектакли, за които в Букурещ билетите са изкупени 6-8 месеца преди представлението. 
Директорът на русенския театър обаче има нова идея, която е породена от възторга, предизвикван от госуванията на театър „Маска“. От догодина ще започнем да правим фестивал на уличния театър, съобщи Дяков. Вече се водели преговори с трупи от Венеция, предстояли разговори с улични театрални състави от Португалия и Франция. Вероятно ще започнем с тридневен фестивал, като постепенно ще увеличаваме дните, каза русенският директор. Според него така централните улици на Русе ще се превърнат в колоритна многолика сцена, която със сигурност ще привлече публика, а несъмнено ще допринесе и за развитието на Русе като туристическа дестинация. Като се разчуе постепенно за нашия фестивал на уличните театри, това ще стане и атракция за туристите, заради която те ще включват Русе в маршрута си, убеден е Дяков.