На един от входовете на полигона по пътя към Николово вече има поставена врата, която контролира достъпа и ограничава влизането. Освен това са монтирани и табели с надписи „Влизането забранено“, както и кой е собственик и кой носи отговорност за стопанисването на обекта. Съвсем скоро вратата ще се заключва и със секретни ключове, като идеята е достъп до полигона да имат само превозните средства с учебна цел, каза за „Утро“ един от членовете на Съюза на инструкторите. Той допълни, че откакто е поставена вратата, влизанията на чужди лица значително са намалели.  Изработката, монтажът и ключовете на вратата възлизат на стойност около 1000 лева, като сумата е платена от фирмите за обучение на шофьори. 
Секретни ключове са получили и собствениците на вили в района, за да могат да стигат безпроблемно до домовете си. 
Докато общината придобие собствеността на полигона, вратата ще бъде временното решение, с което да се възпрепятстват нерегламентираните гонки, без това да пречи на инструкторите да провеждат изпити и обучения.  След като общината придобие собствеността на терена, който е с площ 83 664 кв.м, ще има законовото основание да предприеме действия за неговото възстановяване и стопанисване. А процедурата вече е в ход. 
Дотогава от Съюза на инструкторите ще продължават да полагат грижи за полигона, като запълват дупките по пътната настилка и почистват терена. Вторият подход към полигона засега се предвижда да остане затворен с железобетонни траверси. 
Както „Утро“ писа, загражденията бяха поставени пред входовете на полигона през май по заповед на областния управител Стефко Бурджиев, за да се ограничи достъпът до полигона с цел безопасност. Това предизвика негодуванието на автоинструкторите и собствениците на вили, които впоследствие обаче се договориха и решиха временно проблема с поставянето на врата.