С доста по-слаби от миналогодишните добиви стартира жътвата на есенниците в Русенско, показват данните на областна дирекция „Земеделие“. Вече са прибрани около 30 на сто от засетите с ечемик площи от общините Русе, Бяла, Ветово, Иваново и Две могили. Средният добив от обработените към понеделник 24 607 декара е 493 кг. Това е с 9% по-малко отколкото отчетените през миналата година 541 кг/дка. 
Разликата вероятно ще набъбне, тъй като по традиция стопаните прибират най-добрите посеви и към края на жътвата средните добиви падат. За сравнение - в началото на миналогодишната кампания имаше отчетени и 650 кг от декар в Сливополска община. С ечемик в областта са засети 80 781 декара. Тази седмица ще стартира и жътвата в Борово, Сливо поле и Ценово.
Вече са пожънати и първите 2000 дка пшеница в най-южните части на областта - в Беленско. Средният добив досега е 500 кг/декар, при отчетени през миналата година 541 кг/дка. С пшеница са засети 570 хил. декара в Русенско.
Освен по-ниските добиви, вследствие от неблагоприятните метеорологични условия, земеделците изглежда ще бъдат ударени и от по-ниски изкупни цени. По данни на земеделското министерство жътвата стартира при средна цена от 274 лева за тон пшеница - с 39 лева под миналогодишната от 313 лева/тон. При фуражната пшеница намалението е по-малко - от 271 на 260 лв./тон. До края на жътвата обаче има доста време и ситуацията на международните пазари, които диктуват и цените у нас, може много да се промени. Трябва да се отчете и че миналата година беше много добра за зърнопроизводителите, тъй като и добивите, и цените на основните култури бяха сравнително високи.