14 младежи на възраст 18-20 години от Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания „Любов“ на ул.“Котовск“ в Русе станаха жертва на хранително отравяне вчера. Предиобед обитателите на центъра започнали да повръщат и да се оплакват от разстройство и висока температура. Десет момчета били откарани в Инфекциозно отделение на болницата, други четири са оставени да се възстановяват в центъра след оказване на помощ от спешните медици. След прегледа на откараните в болницата десет пациенти петима са настанени с 39 градуса температура в Инфекциозното, а останалите са върнати в дома с назначена терапия и ще бъдат под лекарско наблюдение. Около обед е докаран още един младеж със същите оплаквания.
„Получили са неразположение малко след закуска, след което е последвало повръщане. Те вземат различни медикаменти за заболяванията си и затова веднага уведомихме както личния им лекар, така и Спешна помощ. Предвид медикаментите, които приемат, това ги прави по-податливи на обезводняване, на падане на хемоглобин и е добре да бъдат под лекарско наблюдение“, обясни Елена Петкова, програмен директор на сдружение „Еквилибриум“, което е доставчик на услугата. 
В късния следобед положението беше овладяно и температурата на болните спадна. Взети са проби за лабораторно изследване на причинителя на инфекцията, каза за „Утро“ изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван Стоянов и подчерта, че в случаите става въпрос за хранително натравяне.
За случая са уведомени отдел „Противоепидемичен контрол“ към Районната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните.
Получихме сигнал за масовото натравяне и служители от РЗИ веднага посетиха Инфекциозно отделение и самия център, каза директорът на инспекцията д-р Маргарита Николова.
Директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Андриан Райков заяви, че няма достатъчно информация и не може да коментира нищо. 
Взети са проби както от пациентите, така и от персонала в приюта. Не се изключва хранителното натравяне да е причинено от старо прясно мляко, което работеща в кухнята е дала на младежите сутринта на закуска. Някои от тях обаче са яли храна и са пили мляко, които са си купили от близък магазин.
Центърът има собствена кухня, която по закон не се регистрира нито в Агенцията по безопасност на храните, нито в РЗИ и ако не се оставят обичайните проби от приготвената храна, на специалистите ще бъде много трудно да установят откъде е тръгнала заразата, научи „Утро“.
Според лекари инфекционисти е възможно в случая да става дума и за вирусно заболяване, но водеща остава хипотезата за хранително отравяне. Повече подробности ще има днес.