Българските домакинства ще отделят средно по 764,72 лв. за почивка или за други социални дейности това лято, като подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на дрехи и др. Това става ясно от проучване на „Фератум груп“, проведено в 19 европейски държави сред 17 631 домакинства, изследвайки техните нагласи и намерения за планирани летни разходи през тази година.
Българите ще инвестират по-голям дял от разполагаемия си доход в почивка спрямо други националности с по-висок стандарт като Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия. Страната ни се нарежда на първо място в Европа по този показател. По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, българите се нареждат на второ място в Европа след Германия.
Данните от изследването сочат, че българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.  
Що се касае обаче до разплащания през мобилни устройства през отпускарския сезон, едва 35,36% от българските домакинства смятат да извършват такива мобилни транзакции, с което се нареждат на предпоследното място в класацията. За сравнение тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91,14%.