Въпреки неистовата жега в събота русенският карнавал събра стотици ентусиасти в центъра на града. Децата от детските градини май бяха в най-незавидно положение - доста преди шест вечерта тях ги бяха събрали пред операта, където сянката беше оскъдна, а хлапетата бяха бая наоблечени, изобразявайки котараци в чизми, пирати, феи, елфи, папагали и какви ли още не приказни герои. 
За облекчение на трупащите се по площада малки и големи русенци доброволци на Червения кръст раздаваха на напечените граждани минерална вода, осигурена от общинската управа. Площадът беше пълен и със сергии на търговци с безпогрешен нюх, които предлагаха балони, захарни петлета на клечка, маски и детски играчки, които спираха погледите на изтощените от припека деца.
В 18 ч на главната сцена до Съдебната палата излязоха Катя и Здравко от познатия на поколения дует „Ритон“ и изпяха дузина свои хитове. Малко по-късно трите лъча потеглиха от градинката „Батенберг“, Мемориала на загиналите във войните и Операта, за да се съберат в центъра. Там обаче феновете на „Ритон“ настояха за бис, после за още един, след това за трети, четвърти и дори пети. Така официалното начало на старта на карнавала се забави. Някой се смили над децата от детските градини, техният лъч се обърна и се упъти към стълбището пред Доходното здание. За радост на всички там скоро се появи любимецът на деца и баби Бате Енчо, който обясни, че тази година специално си е приготвил оригинален японски костюм. 
В това време „Ритон“ най-накрая отстъпиха ред на кмета Пламен Стоилов. Той приветства русенци, като отправи специални поздравления за „момичетата от „Дунав“ - двете зам.-кметици Даниела Шилкова и Наталия Кръстева, главния архитект Живка Бучуковска, директорката на дирекция Ирена Петрова и шефката на пиарките Мария Иванова, които си бяха облекли новите екипи, с които футболният „Дунав“ ще играе в елита. 
Тази година имаме двама крале на града и две кралици, съобщи кметът Стоилов и връчи ключа от града на Стилиян Гроздев, републикански шампион по вдигане на тежести, Симеон Йорданов, финалист от „България търси талант“ и талантливите певици Пресияна и Мирела Димитрови. Четиримата обявиха: „Нека карнавалът започне сега!“. 
И веселбата започна. Пред Доходното малки магьосници, вещички, пеперуди и испански танцьорки се редуваха да пеят и танцуват. На сцената до Паметника на свободата /пред който, впрочем, представляваха нелепа гледка така и неприбраните изсъхнали до степен сено венци от Втори юни/ първи излязоха едни от най-ентусиазираните участници в карнавала: фанфарният оркестър на СОУ „Васил Левски“ във Ветово, специално разучил множество латино и други забавни пиеси. 
Пред общината танцьорите от фолклорния лъч на състави и клубове заразиха с хора и ръченици и обикновените зрители. Млади художници рисуваха на тема спорт, а по-късно вечерта със свои изпълнения участниците бяха зарадвани от Адриана Николова Печенката, Християна Лоизу, Калин Вельов, бразилката Хулия Мартинс и други. 
А до късно по тъмно алеите в градската градина прекосяваха маскирани персонажи - Смъртта с бяло лице, черен плащ и коса в ръката, стиснала също и табела „Младежки парламент“, четворка гребци с каски, жилетки и гребла, готови за рафтинг /екипа на Художествената галерия/, грамаден зелен дракон с две дузини крака /русенското СОУ „Васил Левски“/, няколко Нептуна, десетки Мини Маус-ки, рицари, пепеляшки, моряци и други причудливи персонажи.