Спорът за собственост върху скулптурата на Пабло Пикасо "Бюст на жена" от 1931 г. приключи с финансово споразумение, с което беше избегнато съдебното дело, което трябваше да започне през септември в Ню Йорк.

В крайна сметка скулптурата ще получи американският милиардер Лиън Блек, съобщава сайтът Artprice. Съдебният спор беше решен в полза на известния галерист Лари Гагосиан, който спореше с катарското кралско семейство върху собствеността на емблематичната творба на Пикасо. Като компенсация катарските знатни особи ще получат парична сума, която към настоящия момент остава неназована.

В началото на годината Лари Гагосиан подаде жалба в съда срещу агента на катарското кралско семейство за продажбата на скулптурен бюст на любовницата на Пикасо - Мари-Терез от 1931 г., който в момента е изложен в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МоМА).

В документите, подадени във Федералния съд на Манхатън, Лари Гагосиан съобщава, че е купил скулптурата за около $106 млн. от дъщерята на Пикасо, Мая Видмайер-Пикасо през май 2015 г. След това е продал творбата на нюйоркски колекционер – Лиън Блек, който планира да си я вземе след изложбата в МоМА, посветена на скулптурата на Пикасо, която затваря врати на 7 февруари. Но компанията за арт инвестиции, базираната в Ню Йорк „Pelham Holdings“, ръководена от Гай Бенет, който представлява катарското кралско семейството каза, че тя вече се е споразумяла да купи творбата от Мая Видмайер-Пикасо през ноември 2014 г. за около 42 млн. долара.

Според съдебните документи, Видмайер-Пикасо преразглежда решението си и връща първоначалното плащане от катарците в размер на 6 млн. долара, след консултация с дъщеря си, която й напомня за по-високи оферти, направени от Гагосиан. „Pelham Holdings“ завежда дело в Швейцария, за да наложи продажбата и изпраща петиция до френски съд за да конфискуват творбата. През ноември, компанията подава иск до съда в Ню Йорк, за да накара Гагосиан и Видмайер-Пикасо да разкрият подробности за продажбата.