Декларация, в която се извежда като приоритет изграждането на бърза транспортна връзка със скоростна мотриса между Русе, Гюргево и Букурещ бе връчена на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, която пристигна в Русе за откриването на международната конференция „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“. Искането е подкрепено от общинската и областната управи, кметовете на Велико Търново, Гюргево, „Приста Ойл Холдинг“, Българо-румънската търговско промишлена палата, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе и мениджърите на зала „Булстрад Арена“. Ако има такава транспортна връзка, туризмът, а и общуването въобще между двете страни ще получи силен тласък, посочиха инициаторите на документа.
Сигурността е изключително важна за туризма, особено в момент като сегашния, когато много проблеми и предизвикателства спират хората да изберат своята предпочитана дестинация. Това каза еврокомисарят Крецу и поздрави русенския кмет Пламен Стоилов за множеството успешно реализирани проекти с евросредства. С приветствие към участниците във форума се обърна и министърката на туризма Николина Ангелкова, която цитира цифри и факти, показващи картината на туризма в България. В частност тя подчерта ролята на Русе в тази посока, като посочи, че се очаква през тази година тук да спрат 340 круизни кораба. 
С пожелания за успешна работа към конференцията се обърнаха кметът на Русе Пламен Стоилов и вицепремиерът и министър на регионалното развитие на Румъния Василе Дънку. На форума бяха обсъдени възможностите за развитие на туристическия потенциал, опазването на културното наследство и околната среда чрез съвместни трансгранични проекти.
По-късно на пресконференция Корина Крецу подчерта, че туризмът е сред най-важните отрасли за Европейския съюз и че той формира 10% от брутния валутен продукт на съюза. Според министър Василе Дънку особено важни са местните инициативи, каквито имат Русе и Гюргево, а министър Ангелкова изрази надежда тази година румънските туристи в България да бъдат повече от миналата година и да надхвърлят 1 милион души.
Еврокомисар Крецу и министър Ангелкова разгледаха и два кабинета в Математическата гимназия, обзаведени по транграничен проект. Още в четвъртък надвечер двете разгледаха Ивановските скални църкви - русенския обект, вписан в списъка на ЮНЕСКО, като еврокомисарката остана силно впечатлена, а след това разгледаха изложбата с литографии на Пиер-Огюст Реноар в Художествената галерия.