Наказателният съдия от Русенския районен съд Николай Стефанов с 16-годишен стаж бил одумван от прокурорите заради непреклонността си да не одобрява постигнати споразумения между подсъдими и държавното обвинение. Заради това част от районните обвинители се оплаквали, че отхвърлените от съдията договорени присъди влошавали показателите им на работа. А заради преследване на собствените си виждания и вътрешно убеждение как да действа в отделни случаи, макар те да се различавали от тези на прокуратурата, съдия Стефанов бил в лоши отношения с окръжния прокурор Георги Георгиев. Тези моменти стават ясни от мотивите на Софийски градски съд, който на 12 май осъди русенския магистрат на 3 години условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, 3000 лева глоба и 3 години забрана да работи в съдебната система. Провинението му - поискал 1000 лева подкуп от бившия прокурор и настоящ адвокат Свилен Стефанов, като опитал да получи половината сума на 14 февруари 2015 година. За престъплението обвинението поиска магистратът да влезе в затвора за 5 години, а защитниците му бяха категорични, че той е невинен. Затова едва ли има съмнение, че присъдата ще се обжалва от всички страни.
500 лева - дадени назаем или искан подкуп?
Както по всяко дело, така и по това версиите са поне две, като обвинението и защитата са в контрапункт.
Според съда строгият съдия Стефанов някак си разбрал за внесено споразумение, което трябвало да разгледа още същия ден. Впрочем става дума за дело, което е постъпило в късния следобед и не можело да се насрочи на следващия ден заради спазване на разписани срокове и правила. Тоест магистратът е имал около 2 часа, за да се запознае със случая и да прецени дали прокуратура и престъпник са си стиснали ръцете за справедливо и морално наказание. Ставало въпрос за грабеж на 32 лева, в който участвал 17-годишният вече осъждан Мартин. Според съдията имало предпоставки тийнейджърът да бъде вкаран в затвора, а не отново да се размине условно. Майка му обаче била категорична, че иска сина си на свобода, а за да се бори за това вече била наела адвокат Свилен Стефанов. 
Прокуратурата е убедена, че данните по делото сочат, че още преди деловодителката да му е докладвала постъпилото споразумение, съдията вече научил за него, както и че му било разпределено на него, а не на другия дежурен съдия Пламен Ченджиев. Затова се срещнал с адвокат Стефанов и му посочил, че за да се съгласи на условна присъда, родителите на момчето трябвало да почерпят и да дадат поне едни 1000 лева. Иначе младежът щял да се прости с условното наказание и вероятно да се насочи към затвора. Защитникът тръгнал да обяснява, че хората са бедни и нямат пари, но по-късно намерил начин да се сдобие с искания подкуп от техни роднини в чужбина.
Едва след разговора им съдията се срещнал с деловодителката и тя вече официално му докладвала спешните дела, които го чакат, включително и въпросното споразумение. По-късно 
условната присъда окончателно била одобрена от съдия Стефанов, макар да не получил нито лев
Но магистратът има своя версия защо се е виждал с адвоката преди делото. Искането да се видят не било за да си поиска подкуп по дело, което трябва да реши след броени часове. Срещата била заради реплика от адвокат Стефанов на въпросния 9 февруари, че прокурорите не говорели добре за съдията. А коментарът направил, след като прокурор Христо Матев му споделил впечатленията си, че съдията трудно одобрява споразумения. Самият магистрат обаче не знаел в какво се корени този коментар на адвоката, затова на няколко пъти го попитал защо не го харесвали прокурорите и какво има предвид. Защитникът заявил, че ще говорят друг път, а с това разпалил още повече любопитството на съдията. Затова и през деня той му звънял няколко пъти и дори поискал да се видят, за да изчистят въпросителните около изказването му в коридора на Районната прокуратура. Впрочем, освен от любопитство, магистратът искал да разбере защо е недолюбван от прокурорите, тъй като бил в лоши отношения с обвинителя на най-висок пост в Русе - окръжния прокурор Георги Георгиев. По думите на съдия Стефанов той бил притеснен, защото 
Георгиев бил единственият прокурор, който си позволявал да му държи сметка, когато не одобри някое споразумение 
или като върне дело на прокуратурата. Освен това, през пролетта на 2013 година срещу неизвестен извършител било образувано досъдебно производство по подаден сигнал, че самият съдия бил откраднал керемиди. По инициатива именно на окръжния прокурор делото било преобразувано в следствено и макар по-късно да било прекратено, отношенията между съдията и прокурора останали влошени. 
Отделно, според думите на магистрата, адвокат Стефанов от месеци му дължал 500 лева - сума, която редовно си искал и заради борча му казвал, че е несериозен.
По време на срещата им
адвокатът подшушнал на съдията, от прокуратурата възнамерявали да възобновят делото срещу него за откраднатите керемиди
Междувременно магистратът продължил да настоява защитникът да му каже кой точно прокурор обсъжда работата му като съдия, но той му казал, че ще му трябват около два-три дни, за да бъде по-конкретен.
Всички тези събития около срещи, обсъждания на наказания и най-накрая одобрено споразумение се разиграват на 9 февруари. А задържането на съдията става 5 дни по-късно. През този период той търси на няколко пъти адвоката, който му е обещал информация относно това кой го обсъжда в прокуратурата. Търсил го дори чрез неговия близък познат, също адвокат, Сеид Махмуд.
Според обвинението обаче, магистратът е бил настойчив в звъненето си по друга причина - защото си е искал парите за наложената лека присъда.
Заради непрекъснатите телефонни притеснения, адвокат Стефанов решил да потърсил съдействие от окръжния прокурор. На 11 февруари двамата се срещнали и защитникът се оплакал от притискане и изнудване от страна на съдия Стефанов. С треперене и притеснение обяснил, че магистратът си искал подкупа, а той не можел да работи повече така. И тъй като споразумението и облекчената присъда вече били факт, семейството на осъдения тийнейджър нямало интерес да плаща парите и той трябвало да ги извади от собствения си джоб. Така, по указания на Георгиев, адвокатът пуснал сигнал до ДАНС, а по щастлива случайност в Русе по повод на международно събитие, свързано партньорство с други държави, бил шефът на дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС Димитър Влахов. 
На 14 февруари адвокат Стефанов бил извикан от служители на ДАНС, предоставил собствени 500 лева, които били белязани и си уговорил среща с магистрата. 
До кода „Айде, чао, че гаджето ме чака“ - знак, че подкупът е приет, обаче не се стигнало
След като измил автомобила на сина си на автомивка, съдията се срещнал с адвоката и потеглили с колата. Докато пътували в уличките зад Съдебната палата, създадената организация претърпяла крах. Директорът Влахов бил заслепен от слънцето, сторило му се, че съдията е сам в колата, затова скочил на капака.  Застанал пред автомобила, вдигнал ръце и извикал „Стой! ДАНС!“. Макар колата да се движела бавно, когато повторно друг участник в акцията разпоредил на шофьора да спре, тогава той натиснал газта. Пред съда съдия Стефанов разказва, че се е стреснал от ситуацията и помислил, че става дума за грабеж, затова увеличил скоростта и едва не прегазил Влахов. В следващите няколко метра забелязал автомобил с включен „син буркан“ и спрял. Съдията попитал дали не правят пак някаква постановка, но вместо отговор получил белезници на ръцете. Била му представена заповед за задържане заради подкуп, в която не била посочената сумата. След като видял защо го арестуват, магистратът веднага заявил, че адвокат Стефанов му дължи 500 лева. Забелязал и че по отношение на него не се предприемат никакви действия и предположил, че е постановка от негова страна.
Категорично е, че магистратът е поискал и опитал да получи подкуп, а това безспорно влиза в графата с корупционни престъпления, посочи Софийски градски съд.
Адвокатите на съдията обаче са убедени, че действително конкретният случай е емблематичен, но не за корупционно поведение на магистрат, а за уговорени суми от страна на адвокат, извън неговия хонорар, с лъжливото обяснение, че парите са предназначени за подкуп на магистрат.
Впрочем 
данни за подобни злоупотреби изнесе
пред „Утро“ предишният председател на Русенския районен съд Венцислав Василев. Седмици след показния арест на колегата му Стефанов, Василев посочи в интервю, че са налице съмнения за 5-6 адвокати, които заблуждават своите клиенти с по-ниска правна култура и интелект, че ще им издействат леки присъди, но в замяна на това трябва да осигурят подкуп за съдиите. Засилвали, че положението им е тежко и ги чакали години затвор - обстоятелства, които не отговаряли на истината. Но с някой лев, който адвокатите щели да наградят съдиите, всичко щяло да се изглади. За подкупи и дума обаче не можело да става, тъй като по този начин адвокатите си осигурявали тлъст хонорар. 
Обжавали сме присъдата, дори преди малко се събрахме, за да обсъдим допълненията, които ще пуснем към нея, след като всички колеги се запознахме с мотивите на съда, каза за „Утро“ един от адвокатите на съдия Стефанов. Той изтъкна, че мотивите на съда да накаже русенския магистрат първо са съвсем бегли и почти липсват, и второ - са на база много предположения, а не категорични факти. Отделно защитниците виждат съзнателно некоментиране на спорни обстоятелства, които не са в полза на обвинението.