Румъния всъщност не е предлагала на България създаването на обща черноморска флотилия. Предложението всъщност било за провеждане на общи учения между трите държави членки на НАТО от черноморския басейн. Това обясни пред русенски медии румънският президент Клаус Йоханис.  
Вчера премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Николай Ненчев се обявиха категорично против идеята да се създава съвместна флотилия в Черно море. Явно в отговор на тяхната реакция румънския президент заяви, че става въпрос за недоразумение. „Вероятно не съм бил разбран правилно. Имахме предвид само учения или маневри и задължително под шапката на НАТО. Разговори за това водим вече около година“, каза той.
Клаус Йоханис бе вчера в Мартен, за да провери изграждането на газовия интерконектор България-Румъния. След преодоляването на множество технически проблеми, свързването на газопреносните системи на двете държави вече е на финалната си фаза. Основният газопровод под река Дунав трябва да бъде готов за експлоатация в края на август, а дублиращият, който е със същия капацитет (1,5 млрд. куб.м годишно) ще бъде завършен в началото на 2017 г.
Това е много важен проект и за двете страни. С тази интерконекторна връзка в един пръстен ще се свържат България, Румъния, Австрия и Унгария, заяви румънският президент. Заедно с него на брега на Дунав бяха кметът на Русе Пламен Стоилов и областният управител Стефко Бурджиев.
И двата газопровода са предвидени в първоначалния проект, така че не се добавя нещо допълнително за подсигуряване срещу евентуални проблеми, уточни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Основната тръба струва 4,5 млн. евро, а допълнителната - 4,8 млн. евро. Малко над 35% от финансирането се осигурява от Европейския съюз.