Здравната каса в Русе и болницата стигнаха до споразумение и най-голямото здравно заведение в областта вече има сключен договор за годината. В него са включени 225 клинични пътеки, 24 амбулаторни и 4 клинични процедури /еднодневни лечения и манипулации/. Така възникналото между двете институции напрежение, което доведе и до сигнал до прокуратурата, вече е преодоляно.
Договорът бе подписан при абсолютно разбирателство от двете страни и ръководството на болницата прие намалените 31 легла в Съдова хирургия, Пластично възстановителна и естетична хирургия, Урология, Хирургия и Физиотерапия и рехабилитация по предложение от РЗОК, съгласно наредба на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, коментира директорът на РЗОК Калоян Копчев. И допълни, че ако в някое от тези отделения са отчетени повече лекувани пациенти, отколкото са допуснатите легла, разликата ще бъде преведена допълнително след проверка на достоверността на информацията. 
Вчера РЗОК е превела останалата сума от авансово преведените пари за месец април. Пак вчера болницата е отчела и дейностите си за май, така че и тази сума ще бъде изплатена.
Остава отказът на касата да сключи договор за финансиране на инвазивната кардиология, тъй като тя не е вписана в разрешителното за медицински дейности на Университетската болница за активно лечение до 30 декември миналата година. Причината е, че ако това стане, се нарушава законът и аз не мога да си позволя това, посочи Калоян Копчев.
Доволни сме, че занапред ще работим по договор със здравната каса, но няма да оттегля сигнала си за допуснати нарушения в проектодоговора за 2016 година до прокуратурата, до директора на НЗОК и до РЗИ, каза д-р изпълнителният директор на Университетската болница д-р Иван Стоянов. Той продължава да е недоволен от отказа на касата да финансира инвазивната хирургия, защото вероятността пациенти със сърдечни проблеми да се лекуват на свободен прием е само теоретична заради скъпите консумативи. Така на практика новият ангиограф ще остане неизползваем до следващата година.
Окръжният прокурор Георги Георгиев вчера уточни за „Утро“, че по сигнала е образувана преписка и се прави проверка.
По повод намалените легла в отделение „Физиотерапия и рехабилитация“ от пресцентъра на УМБАЛ уточниха, че се очаква анекс към договора за увеличението им.
Това е напълно възможно, ако някоя от двете болници „Медика“ или „Юлия Вревская“ в Бяла се съгласят да работят с по-малко легла, отвърна Копчев. И обясни, че по принцип всяка една от клаузите в договора може да бъде променена, но при определени условия.

Малтийският орден в Швейцария
дари електрически легла

28 електрически болнични легла, матраци и друго болнично обзавеждане получи вчера Университетската болница като дарение от фондация „Помощ и подкрепа“ към Малтийския орден в Швейцария чрез посолството ни в Берн. Хуманитарна помощ е предоставена на седем болници в страната, измежду които е и русенската. Електрическите легла, които много лесно се регулират на височина и за удобно положение на гърба, краката и коленете на пациентите, ще бъдат разпределени измежду отделенията в Хирургическия блок, в които има най-належаща нужда от тях.
Фондация „Помощ и подкрепа“ е основана през 1994 година и е най-голямата на Малтийския орден в Швейцария. Само за последните две години тя е изпратила по целия свят над 170 тира и 16 корабни контейнера с хуманитарна помощ.