„Един красив площад, препълнен с щастливи хора, които се забавляват“ - така определи предстоящия в събота русенски карнавал кметът Пламен Стоилов. Той поясни, че за разлика от предишни издания сега карнавалът се прави със значително по-малко средства и всички те отиват „по предназначение“. 
Фактически карнавалът ще започне още от сряда, съобщи директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов, което е основният организатор на забавната проява. От сряда до събота между 16 и 19 ч на улица „Александровска“ до сградата с часовника ще бъдат поставени шатри-ателиета на доброволци от чужбина към Младежкия дом. Те ще посрещат деца, за да ги научат да се гримират, да си изработват маски и домина, да се забавляват, обясни Савов. 
В събота, 18 юни, три цветни карнавални шествия ще тръгнат от различни точки, за да се съберат в центъра на Русе. Първият лъч ще потегли от площад „Батенберг“ и водено от бийтбоксерката Печенката ще стигне до първа сцена пред Съдебната палата. Вторият лъч е на детските градини и Общинския детски център, които ще тръгнат от Операта до втората сцена пред Доходното здание, където водещ ще бъде Бате Енчо. Третият лъч е фолклорен - в него ще участват около 400 човека от 6 клуба и 6 танцови състава. Той тръгва от новия Мемориал на загиналите във войните и ще отиде на третата сцена - на стълбището пред сградата на общината. След богатата програма накрая участниците в този лъч ще се уловят на голямо финално хоро, което се надяваме да стане и гигантско, ако на него се хванат и други русенци, каза главният художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“ Богдан Донев. 
Тази година ще има и още една, четвърта сцена, обясни Савов. Тя ще бъде издигната пред Паметника на свободата, като там фанфарният оркестър на Ветово ще открие конкурса за най-добър костюм и маска. 
Официалното откриване ще бъде в 18 ч на първа сцена до Съдебната палата, където кметът Стоилов ще връчи ключа на Русе на Царя на карнавала. След това започва концерт на дует „Ритон“. В 21.30 ч ще пее Християна Лоизу - победителка в последния „Х-фактор“, а от 22.15 ч на сцената излизат бразилската певица Жулия Мартинс, Калин Вельов и бразилските танцьори от „Амазония Денс Проджект“. В карнавалната атмосфера ще се включат и млади художници, който ще рисуват на тема „Спорт“, а ателиета ще помагат на децата да изработват карнавални маски, да оцветяват нарисувани фигури, да рисуват с цветен пясък. Ще има и фотоконкурс за „Най-щура снимка от карнавала“ - фотографиите трябва да се изпращат до 24 юни на адрес: [email protected].  
По повод споделени в „Утро“ реплики от русенци, които недоумяват защо за карнавалната веселба е избран тъкмо денят, в който православните почитат своите покойни близки - Черешова Задушница, Мариан Савов заяви: „Аз много уважавам Черешова Задушница, самият аз преди обед ще почета паметта на мои близки. А карнавалът се прави по решение на Съвета по туризъм, в който има и духовно лице. Впрочем, на същия ден има и 6 църковни брака, значи църквата не възразява. Аз самият не се притеснявам от съвпадението, дори е много добре, че така ще уважим и мъртвите, и радостта от живота. За мен радостта от живота е най-важното в този карнавал, той е един паметник на живота!“
Ние нямаме сигнали във връзка със съвпадението на карнавала със Задушница, обясни и кметът Стоилов, като покани всички, които се смущават от този факт, да му се обадят по мобилния телефон. А Мариан Савов добави: „Мен по-скоро ме притеснява европейското по футбол! Но и това е съвпадение, което няма как да избегнем!“.