И тази година русенски заведения „горят“ с актове от данъчните покрай абитуриентските балове, съобщиха от регионалния офис на НАП. Тези проверки вече са традиционни и повечето ресторантьори се стараят да бъдат изрядни при издаването на фактури за кувертите и на касови бележки за вечерните поръчки при празнуването на младите русенци. Дори в мнозинството цветарски павилиони и фризьорски салони тези данъчни изисквания са спазвани през шумните абитуриентски дни. Но винаги има и търговци, решени да не ги зачитат с риск да припечелят някой лев повече. 
В 13 проверени обекта от трите бранша приходните инспектори са съставили на 5 от тях общо 6 акта за установени административни нарушения. От тях 3 са за нередности по Наредба 18 за работа с фискални устройства и издаване на касови бележки, 2 за нередности в здравното осигуряване на персонала на заведенията и 1 за неправилно деклариране на доходи. 
Резултатът се дължи и на нова тактика, приложена от данъчните екипи в Русе. С предварителната оценка на риска за извършване на нарушения се установява, че големите ресторанти, в които се концентрират абитуриентите и обичайно се извършват проверки, са изрядни през последните години. Една нова мода обаче вече съпътства тържествените вечери - вместо да се върнат с роднините на домашната трапеза след изпращането на чаровните принцеси и техните кавалери, родителите канят гостите си в по-малки заведения. И това е голямото изкушение за ресторантьорите да укрият от фиска част от оборота. Приходните контрольори обаче са изненадали неколцина от тях със своите посещения. 
За нарушителите продължават проверките на цялостната им дейност и предстои издаване на наказателни постановления за различните нарушения, съобщават от НАП-Русе.