Хърватия започна с победа участието си на европейското първенство по футбол във Франция. В мач от група D, игран на „Парк де Пренс” в Париж, „шахматистите” победиха с 1:0 състава на Турция. Играчите на Анте Чачич доминираха през целия двубой, като можеха да запишат далеч по-изразителна победа. Единственото попадение в срещата бе дело на халфа на Реал Мадрид Лука Модрич, който с великолепен удар от воле в 41-ата минута донесе победата на своя тим.

Още от самото начало хърватите показаха, че ще търсят победата на всяка цена. Първата възможност за гол пред тях се откри в 1-ата минута, при която Иван Ракитич бе близо до откриване на резултата, но изстрелът му от чиста позиция мина покрай целта. Футболистите на Хърватия продължиха да контролират случващото се на терена, докато турците се задоволяваха с епизодични атаки към противниковата врата. Все пак в 28-ата минута играчите в „червено” стигнаха до първата си голова опасност. Отлична многоходова атака, започната от Арда Туран, завърши с центриране към Ченк Тошун, който стреля опасно с глава, но Субашич се намеси решаващо и спаси.

Четири минути преди края на полувремето дойде и ключовият момент в мача. След разбъркване в наказателното поле на Турция, Селчук Инан не успя да изчисти добре топката, която попадна на крака на Лука Модрич. Плеймейкърът на „шахматистите” стреля без подготовка от въздуха, реализирайки великолепен гол за 1:0.

След почивката доминацията на Хърватия стана още по-отчетлива, като бронзовите медалисти от Световното първенство във Франция през 98’ пропуснаха купища положения пред вратата на Бабаджан.

В 51-ата минута капитанът на хърватите Дарио Сърна стреля от пряк свободен удар, но шутът му срещна напречната греда. Само три минути по-късно отново десният бранител бе близо до удвояване на резултата, но от чиста позиция стреля покрай вратата.

Нови две отлични възможности за гол се откриха пред футболиста на Интер Марсело Брозович. Първо в 60-ата минута крилото демонстрира своята техника, овладявайки топката на гърди и стреляйки без подготовка, но за радост на турците, шутът му премина на сантиметри от десния страничен стълб. Три минути по-късно Брозович засече с глава центриране на Перишич, но и тук Бабаджан извади късмет, след като топката срещна за втори път напречната греда.

От своя страна играчите на Фатих Терим така и не успяха да стигнат до възможност да изравнят и напълно логично загубиха двубоя. Със спечелените три точки Хърватия се изкачи временно на първото място в група D, където са още тимовете на Испания и Чехия.