Акция за противодействие на битовата престъпност започна в Русе от четвъртък вечерта. За три дни са задържани близо 100 човека с криминални прояви и наркозависимост. Част от тях са освободени поради липса на доказателства за извършени кражби, останалите, които са уличени в престъпления, отиват на съд.
Прочистването на града от криминалния контингент е по разпореждане на МВР. Акцията се осъществява в цялата страна под наблюдението на прокуратурата, а поводът е престрелката в Слънчев бряг, при която загина гард на Митьо Очите, а самият той е в болница в критично състояние. Проверките по наркосборища и места, където се събират криминално проявени бандити, продължава.
По време на операцията в четвъртък вечер сред задържаните в Първо РПУ 44 човека е бил и системният крадец Константин Николаевич Ясаков. 28-годишният бандит е уличен в 10 кражби, като е заловен за пореден път на 19 април за отмъкване на велосипед „Драг“ за над 250 лева от междуетажна площадка в блок в Русе. Тогава Ясаков върнал колелото на собственика му и бил осъден условно. След това се развихрил, като крадял каквото свари от различни домове, после продавал откраднатото, за да преживява, тъй като е безработен. До 9 юни успявал да се укрие от полицията, но в нощта срещу 10-и белезниците щракнали на ръцете му в центъра на града. 
В петък всичките му 10 кражби за 50 дни са доказани и следобед мярката му бе внесена в съда. Магистратите сметнаха, че Ясаков е обществено опасен заради многократните му присъди за кражби. Освен това той е наркоман, регистриран в Областния център за психично здраве, но не се лекува. И тъй като има опасност при налагане на по-лека мярка 28-годишният русенец да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът го остави за постоянно в ареста. Решението може да се обжалва в сряда пред по-горна инстанция.