Започна въздушното пръскане срещу комари, което е част от програмата за ограничаване и ликвидиране на заразния нодуларен дерматит и е под контрола на Агенцията по безопасност на храните. Обработката на териториите, където има размножаване на кръвосмучещи насекоми, се извършва от 10 до 13 юни сутрин от 6 до 10 часа, защото при температура над 20 градуса препаратът се изпарява. В Русе се пръска със самолет, който излита от летището в Щръклево, като посоката е от Русе до Никопол. 
Има още две площадки, от които се излита - едната е Гривица, Плевенско, с направление до Брегово, а другата е в Кайнарджа, като облитанията са от Силистра до Русе. Това обясни шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков, като припомни, че за целта правителството отпусна близо 2 млн. лева. Той посочи, че зоните, които се третират, са на 600 метра от реката навътре в сушата. Препаратът, с който се извършват обработките, е цитрол, като в тази връзка от агенцията са предупредили общините и пчеларите да не допускат пчелите до зоните, които се обработват. Облитанията на самолетите са на височина над 10 метра от растителността, като целта е този облак прах, който се създава, да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми, каза още Райков. Той отбеляза, че е имало договорка с румънските власти това третиране да се прави съвместно с тях, но не е ясно дали те са започнали. 
Шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров подчерта, че общината пръска наземно, а допълнителната авиационна обработка унищожава комарите директно в местата, където те се развъждат. Комарите се разпространяват най-вече във влажните зони край реката, които са трудно достъпни по суша. Помощта от държавата е изключително важна за общината, а комбинацията от авиационно и наземно пръскане е добра за постигнето на ефекта, който очакваме, коментира той. Димитров посочи, че след като премине цъфтежът на липите, ще се опръскат и Лесопарка в Николово.