Точно преди седмица България влезе в международните новини. Не заради заловени от съмнителни самодейни граждански отряди мигранти, не заради ранен в престрелка престъпен бос от едър калибър, не заради трудности с еврофондовете, въобще не заради някакъв проблем, а заради световен рекорд. И то официално признат от „Гинес“! 1527 автомобила „Форд“ се наредиха в колона и заедно изминаха 3.5 километра. Всъщност колите в шествието бяха над 2300, но пунктуалните до маниакалност /така и трябва, иначе ще настане хаос/ критерии на „Гинес“ бяха покрити от 1527 форда от най-различни поколения. Така заедно към финала вървяха ветеранът в добра форма А 300, ескорти и фиести с десетилетна биография, фокуси и мондеота от всички генерации, а начело бе предводителят на събралите се на околовръстния път на София десетки хиляди конски сили бе най новият „Форд Мустанг“, управляван от четирикратния рали шампион Крум Дончев.
Последният подобен рекорд на „Гинес“ за най-дълга колона от автомобили „Форд“ бе поставен в Северна Америка през 2014 година с 829 коли, който 
скромна, но ентусиазирана България официално подобри двукратно
Триумф на основния организатор „Мото-Пфое“ и партньорите му, триумф, на всички, които харесват една от най-добрите глобални автомобилни марки.
„Благодарим на всички участници от Русе, Силистра, Разград, Бяла, Кубрат и други населени места за усилията, ентусиазма и енергията, за да се случи немислимото! Заедно всъщност постигнахме много повече от световен рекорд - създадохме история. Броят на собствениците на „Форд“, дошли с хъс, желание и ентусиазъм надвиши и най-смелите ни предвиждания. Подкрепиха ни хора, които обичат марката „Форд“, собственици, готови да чакат часове, да изтърпят несгодите от километричните опашки, но решени да дадат своя малък принос за добра кауза. Така 
зрелищно рухна митът, че марката „Форд“ не е силна, че хората избират „Форд“ само ако цената е ниска
че нашите клиенти са лузъри. Напротив - на Северната скоростна тангента се събраха повече от 5-6 хиляди собственици на „Форд“, желаещи да участват в инициативата. Хора със самочувствие и ентусиазъм, знаещи защо „Форд“ е марката автомобил, която карат: от тежкари с „Мустанг GT“ до баба Йорданка и дядо Георги с нов „Фокус“ от Русе. Имаше хора, залепили на стъклото си надписи от типа: „За 35 години сме сменили 9 форда“. Имаше много български знамена и още повече флагове на „Форд“. Имаше тръпка, хъс, самочувствие и любов.“ Така от „Мото-Пфое“ описаха пред „Утро“ атмосферата при поставянето на рекорда на „Гинес“ на 4 юни.
А ние се свързахме с две семейства от най-младото и най-зрялото поколение участници в тази историческа мисия, за да разберем какво е чувството да си уникален участник в уникално събитие.
„Обичаме „Форд“. Баща ми дълги години караше „Мондео“ и покрай него започнах да харесвам не само марката, но и модела - голям, комфортен, надежден и здрав. Истинско удоволствие и за шофьора, и за пътниците“, разказва Йоана Цанева, една от русенските участнички в мисия „Гинес“. 
Към страстта на 26-годишната начална учителка от СОУ „Йордан Йовков“ се присъединява й съпругът й Пламен. Двамата са семейство едва от три месеца - от 2 март, но са заедно от доста време. И винаги са били заедно в автомобилните си мечти. В момента двойката се радва на нов „Форд Мондео“, купен от „Мото-Пфое“ за 23-ия рожден ден на Йоана - 13 януари 2014 година. Но 
има план - да подкарат новия расов „Мустанг“
който наистина впечатлява и с визия, и с качества, и с технологии.
„Получихме покана да участваме в опита за рекорд по пощата. Зарадвахме се много и веднага потвърдихме, че сме там. На 4 юни тръгнахме в 3 часа за София, явихме се на сборния пункт на Северната скоростна тангента край столицата, където се регистрирахме и получихме номер 591. Може да се каже, че сме били в първата третина на парада“, разказва Йоана. Преди старта двамата с Пламен разглеждат събратята си по автомобилна марка и очите им остават в ретро моделите, а сърцата им бият учестено при вида на желания „Мустанг“, с който Крум Дончев повежда колоната.
„Когато финиширахме, беше невероятно, велико! Радвахме се, вълнувахме се, бяхме горди, че сме участвали в нещо уникално и че сме помогнали на любимата ни автомобилна марка“, пресъздава емоциите от историческия миг младата учителка, за която големите вълнения в живота предстоят.
А ето как преживяват емоцията 75-годишната Йорданка и две години по-възрастният й съпруг Георги. Семейство Иванови. Двамата са горди собственици на 8-годишен „Форд Фокус“, купен от „Мото-Пфое“. Харесват марката, познават я от дълги години, карали са такава кола втора ръка и през 2008-а решават да си подарят един чисто нов форд.
„Веднага приехме поканата да участваме в най-дългата колона фордове. Тръгнахме за София към 4 часа сутринта, а около 11.30 вече се движехме към рекорда по Северната скоростна тангента около София.
„Чувството беше неописуемо. Участвахме в поставянето на 
световен рекорд, който се сбъдна и благодарение на нас
- двама пенсионери, които обаче не са се предали на апатията и унинието“, разказва леля Данче, както сама се представя. Тя цял живот е работила в търговията. Била е в различни магазини за хранителни стоки, барманка в лятната градина „Езерото“ и в нощния бар на комплекс „Дунав“, а съпругът й Георги е бил професионален шофьор.
„Радваме се, че и нашият форд влезе в „Гинес“. Като го купувахме, някои казваха, че не е за нас, но нито за миг не са съжалявали за избора си. Напротив - намерихме си кола по мярка: безпроблемна, с лека поддръжка, икономична и безотказна, разказват възрастните рекордьори и демонстрират дух, на който мнозина млади могат да завидят.