През следващия месец стадионите във Франция ще бъдат поле за изява на някои от най-добрите играчи в света, като Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович, Антоан Гризман, Андрес Иниеста, Томас Мюлер, Пол Погба и Гарет Бейл. По една или друга причина обаче на Евро 2016 няма да видим куп големи звезди.

Най-добрата единайсеторка на големите липсващи:

Вратар: Диего Беналио – 32-годишният швейцарец все още върши чудесна работа за Волфсбург, но обяви оттеглянето си от националния отбор след края на Мондиал 2014.

Защитници:

Дани Карвахал – Крайният бранител на Реал Мадрид имаше лошия късмет да се контузия по време на финала на Шампионската лига и ще пропусне Евро 2016.

Венсан Компани – Капитанът на Манчестър Сити е преследван от контузии в последната година и няма да може да помогне на амбициозния тим на Белгия в борбата им за титлата.

Курт Зума – Младият бранител на Челси получи ужасяваща контузия в дербито с Манчестър Юнайтед през пролетта, а Франция ще бъде и без друг централен защитник – Рафаел Варан.

Филип Лам – Легендата на Байерн реши да сложи край на кариерата си, след като спечели световната титла с Германия, но без съмнение опитът и класата му ще липсват на Бундестима

Халфове:

Санти Касорла – Техничният полузащитник на Арсенал се възстанови от контузия в самия край на сезона, но нямаше време да докаже на Висенте дел Боске, че заслужава да измести някой от Иниеста, Коке, Бускетс, Силва или Фабрегас от състава на Испания.

Марко Ройс – Без съмнение един от най-добрите флангови футболисти в света и един от най-големите каръци. Ройс не успя да се възстанови на 100 процента за началото на Евро 2016 и ще пропусне втори голям турнир с Бундестима.

Андреа Пирло – Евро 2016 загуби част от стила и красотата си, след като селекционерът на Италия Антонио Конте реши да не включи легендарният халф в състава си. „Той е треньорът и има право да вземе своето решение“, с обичайната си класа прие този факт Пирло. От халфовата линия на Скуадра Адзура ще липсват още контузените Марко Верати и Клаудио Маркизио.

Ариен Робен – Големият шок в квалификациите дойде от пълния провал на Холандия, която не успя да се класира за финалите на Евро 2016. Това лиши турнира от цял куп добри футболисти, но може би най-големият липсващ сред тях е Ариен Робен.

Нападатели:

Карим Бензема – Това вече е странен случай. Бензема бе замесен в изнудването със секс запис на своя сънародник Матьо Валбуена и Футболната федерация го извади от националния отбор в името на „запазването на хармонията“. В крайна сметка Валбуена също не попадна в състава за финалите, а Бензема обяви селекционера Дидие Дешан в расизъм.

Диего Коста – Всички защитници, а и съдии, си отдъхнаха, след като стана ясно, че Диего Коста няма да пътува с Испания за Евро 2016. Нападателят на Челси изнесе добър сезон със „сините“, но в крайна сметка Висенте дел Боске реши да заложи на други играчи.

Резерви: Тим Крул, Люк Шоу, Миралем Пянич, Франк Рибери, Алан Дзагоев, Кристиан Ериксен, Илкай Гюндоган.