Виолета Еленска не е знаела, че е бременна, макар вече да е давала живот, нито е подозирала, че на 27 март 2014 година ражда здраво и доносено момиченце без увреждания, макар че часове се е напъвала над тоалетната чиния в дома си. Тази теза на адвоката на обвинената в убийство майка изглежда прозвуча правдоподобно на изцяло дамски тричленен съдебен състав на Русенския окръжен съд, който вчера на втора инстанция оправда подсъдимата за детеубийство Еленска. С какви точно мотиви магистратите са преценили, че 41-годишната жена не е виновна за смъртта на бебето, което родила в тоалетната на дома си, тепърва предстои да стане ясно. 

Отсега прокуратурата е категорична, че ще протестира оправдателната присъди и ще настоява за затвор. А Виолета чу ефективна присъда от 2 години и половина зад решетките на първа инстанция от Русенския районен съд навръх празника на майката 8 март.
Еленска, която има 9-годишен син, вече е майка и на малко бебе на около годинка. Според психолози с раждането на трето дете жената е искала да компенсира загубата на втората си рожба и грубо казано да изчисти сметките.
Според прокуратурата всичко започнало, когато на 26 март вечерта жената започнала да получава контракции. Родилните болки били неистови, но вместо да потърси медицинска помощ, тя отишла в тоалетната в жилището си в кв.“Здравец“. Обвинението твърди, че Виолета е била напълно наясно какво се случва - все пак вече веднъж е раждала и е преживяла подобна ситуация. Този път обаче не искала да задържи детето. Затова седнала на тоалетната чиния и след полунощ на 27 март започнала да ражда. Бебето й паднало и се удавило във водата, примесена с кръв, която изпълвала тоалетната чиния почти до ръба. Според експерти новороденото е живяло не повече от 5 минути, а след това някой е пуснал тоалетното казанче, тъй като плацентата е запушила сифона. Имало е шанс то да бъде спасено, ако майката се е опитала да го извади, но тя не го е направила. Всичко това се случвало, докато 9-годишният син на Виолета спял в съседната стая. По някое време съпругът й Стефан сигнализирал телефон 112 и на място дошъл екип на Спешна помощ. Фелдшерът пръв се натъкнал на ужасяващата гледка, впоследствие родилката била откарана в Акушеро-гинекологичния комплекс, а в апартамента дошли полицаи и съдебен лекар.
Еленска, съпругът й и всички техни близки обаче са категорични, че не са знаели, че жената е бременна. Тя била особена - не споделяла дори с майка си и сестра си, не общувала с никой извън дома, имала страх от лекари и медикаменти, тъй като навремето получила усложнения след прием на хапчета - станала алергична. Затова не е проследявала нито една от бременностите си. А износването на живялата й броени минути дъщеричка било съпроводено изцяло със симптоми на алергия - закъснявал й цикълът, била подута и й се гадело. 
Станалото според Виолета било спонтанен аборт. Лекарите обаче са категорични, че това е невъзможно, тъй като са налице всички данни за раждане.
Според адвоката й става въпрос за нещастен случай, от който Виолета е жертва, тъй като е изгубила бебето. А че не била подозирала, че чака бебе, нито пък че ражда, се дължало на ограничените й интелектуални възможности.
Отделно обвинената в убийство на новороденото си майка е категорична, че мъжът й е подавал 38 пъти сигнал на телефон 112, в които посочвал, че тя не се чувства добре и нещо става с нея. Четири часа обаче никой не реагирал - версия, която от разпечатките и официалните данни е по-скоро измислица. Въпреки това съпругът й Стефан е убеден, че вината за мъртвата му дъщеря е на закъснелия медицински екип.