44-годишният Йон Волшевски да бъде задържан за постоянно, докато приключи делото по екстрадицията му в Молдова. Това поиска прокуратурата, след като мъжът с румънско и молдовско гражданство бе временно вкаран в ареста на 28 април. До това се стигна, след като издирваният от Интерпол Волшевски тръгнал да влиза пеша на българска територия през Дунав мост. Заради засиления контрол на границите обаче бил проверен обстойно и станало ясно, че се издирва от Интерпол за контрабанда на цигари в големи размери в Молдова. Впрочем негов съучастник в престъпната схема също бе заловен в Русе.
Искам незабавно, във възможно най-кратки срокове да бъда екстрадиран. Макар че съм сигурен, че и след половин година молдовските власти няма да дойдат да ме вземат. Затова искам да бъда задържан в Румъния, там съм роден, заяви пред съда Йон.
Ако бъде признат за виновен по делото срещу него в Молдова, той може да получи между 3 и 10 години затвор. А съдът сметна, че докато дойде ред да бъде предаден на молдовското правосъдие, той трябва да стои задържан в ареста. Мярката може да се обжалва.