„Нещата в нашата мила родина са толкова затрупани, затлачени, окаяни, омърсени, че едно открехване на прозорчето към вярата е не просто важно, а жизнено необходимо. По-важното е, че сега искаме това открехнато прозорче да остане отворено и занапред“. С тези думи свещеник Стефан Стефанов обобщи работата по проекта „Отворен прозорец към вярата“ на финалната пресконференция вчера. Създаването на библиотеката при храма „Свети Николай“ и последвалите срещи и беседи с жителите на 19 градчета и села в Русенска и Силистренска област са дали увереност на участниците в проекта колко нужна е тази дейност, свързана с духа. 
Проектът, който получи благословението на Русенския митрополит Наум и финансиране от фондация „Комунитас“ в София, ни позволи да достигнем до душите и сърцата на стотици хора, обясни Валентин Христов, ръководител на проекта. Към закупените книги се прибавили множество дарения от русенци, каза той. Жителите на града са подарили около 1300 заглавия, заедно с тях общо библиотеката наброява около 2000 тома литература. 
Идеята за тази библиотека възникнала отдавна, още след кончината на Проватския епископ Антоний, който оставил на храма изключително ценни заглавия от своята лична сбирка. За жалост, двама младежи наркомани, които бяхме приютили тук, се оказа, че са изнесли голяма част от тези старинни томове и ги продали на антикварни книжарници, каза о. Стефан. Той все пак се утешава, че оттам книгите на дядо Антоний са се озовали в ръцете на истински ценители на праведното слово и стойностната книжнина, но все пак горчилката останала. С книгите, които наркоманчетата не успели да разпродадат, било поставено началото на библиотеката към храма „Св.Николай“. 
Скоро след това по чудодеен, според някои, начин, там била донесена голяма част от личната библиотека на русенския поет Здравко Кисьов. След смъртта му близките му, които живеят в София, пропуснали да се сетят, че на тавана има доста книги - лични и с автографи от други писатели, подарени на Кисьов. Открили ценните поредици и единични издания работниците, които започнали да правят ремонт, за да влезе там следващият наемател на просторното общинско жилище. А тъй като шефът на бригадата бил от енориашите на „Св.Николай“, той не се двоумил, а занесъл книгите на точното място. 
Една част от заглавията са малко встрани от характерната за един храм и неговата библиотеката тематика, посочи Христов. Затова криминалната и приключенската литература, която в момента се съхранява в кашони в едно от църковните помещения, скоро ще намери своите нови адреси. Тази книжнина ще подарим на читалища предимно в населени места извън областния център, там със сигурност ще се зарадват на това, каза Валентин Христов. 
Срещите с хората, по време на които ние изнасяхме беседи и сказки, но и отговаряхме на десетки въпроси, са изключително ценни, каза о.Стефан. Според него българите имат нужда от това, тъй като 90 на сто от хората, които ходят на църква, не са чели Евангелието, 80 на сто не знаят Символа на вярата. За повечето нашата църква е върба по Връбница и яйца и козунаци на Пасха, каза о.Стефан, като увери, че и занапред той и съмишлениците му ще работят за ограмотяването на хората. Надяваме се да развием проекта и да продължим дейностите по него, като ги обогатим и с нови елементи, добави и о.Георги Георгиев.