Мнимите полицаи, които в събота и неделя ограбиха две семейства от Украйна и Молдова на бул.“България“ малко след влизането им у нас, са задържани  в понеделник вечерта на Дунав мост при опит да се приберат с БМВ в Букурещ, където живеят. Информацията, че бандитите са румънци, бе съобщена единствено от „Утро“ още във вторник.
Пострадалите и при двата обира дадоха идентично описание на нападателите. Двойката действала като патрул - единият оставал в колата, а другият слизал да „провери“ гражданите. Точно той бе описан като 60-70 годишен с набито телосложение, побеляла коса и голям нос. Съучастниците се правели на полицаи, разполагали със стоп палка и синя лампа и на развален английски искали да проверят носената от тях валута. В случая с украинското семейство мъжът се усъмнил и нещата загрубели, при което бандитът от колата насочил пистолет, а ортакът му успял да грабне 400 долара от портфейла на мъжа. След това грабителите изчезнали със светлосин „Фолксваген Голф“. С молдовците нещата протекли по-гладко. Те дали на проверяващия „полицай“ банкнотите евро, с които тръгнали на път, той ги преброил, върнал ги и любезно им пожелал добър път, но само след няколко минути жената преброила парите и установила, че липсват 400 евро.
По дадените от двамата потърпевши чужденци описания на престъпниците криминалистите в Областната дирекция на МВР заподозряха, че това са румънски гастрольори. След това са изгледани записите от камерите на Дунав мост и е забелязан светлосин „Фолксваген Голф“, който в събота вечерта излиза от страната. По номера е установен собственикът му, който се оказал бандит от класа с богато криминално досие. Името му е дадено на нарядите на Гранична полиция и така в понеделник вечерта при рутинни проверки на съоръжението издирваният грабител е разкрит и задържан в БМВ с румънска регистрация. С него бил и съучастникът му, който и при двата обира е седял в колата.
Предполага се, че вторият обир е направен именно с тази кола, защото при обиска в нея са намерени истинска полицейска синя лампа и светлоотражателна палка на МВР, които двамата румънски цигани на 46 и 53 години размахвали на жертвите си да спрат, както и газов пистолет.
След като били задържани от Гранична полиция, ограбеният украинец ги разпознал и те са вкарани в ареста първоначално за 24 часа с полицейско нареждане. Във вторник следобед с разпореждане на Районна прокуратура мярката на двамата бандити е удължена на 72 часа, след което ще бъдат изправени на съд.