Идеята на разработваните от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав европроекти е да се подобрява плавателният път с нови съвременни средства. Това обобщи вчера изпълнителният директор на агенцията кап.Павлин Цонев. По последния проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографни измервания по Дунав“, който завърши през есента на миналата година, сега се работи по втората фаза - построяване на нов хидрографски кораб за малко над 6 000 000 лева, който да замести ветерана „Дунав“.
Чакащият отчисляване от флота на АППД кораб е построен през 1940 година, а година по-късно започва да извършва замервания по реката.
След 75 години непрекъсната хидрографска работа обаче, вече е време „Дунав“ да бъде сменен и затова през март подписахме договор с Варненската корабостроителница за строежа на нов кораб, обясни Цонев. 
Новият плавателен съд е тип катамаран с дължина 20 метра, широчина 8 метра и гази 1.30 метра. Той ще бъде оборудван с мощна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще заснема дълбочините в речното корито. С него ще се извършва съвременна проучвателна дейност в реката и навигационни навременни геодезически и хидрографски дейности в общия българо-румънски участък. Освен това ще се проследява състоянието на котвените стоянки по българския бряг, ще се извършва контрол на терена под вода. Строежът трябва да завърши през февруари идната година, след като веднага ще влезе в експлоатация.
Имаме идея да построим и хидрографски катер с дължина 8 метра и газене 80 сантиметра, който ще може да влиза в по-ниски води в критичните участъци за корекция на корабоплавателния път, уточни кап.Цонев. По отношение на драгирането на участъка Батин-Белене, шефът на АППД обясни, че в момента румънската страна работи по този въпрос, но до 2020 година няма да има реални действия, а агенцията не може да дублира тази дейност и затова сега изчаква.