Наказание от 2 години и 8 месеца условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок чу на първа инстанция 23-годишният Осман О. от Дулово, който заради безразсъдно тройно изпреварване на пътя Русе-Бяла причини смъртта на 64-годишен мъж и рани тежко свой приятел. Същата присъда, но не условна, а която да се изтърпи в затвор от открит тип, поиска Русенската окръжна прокуратура, но на този етап не се пребори за нея. Затова вероятно наказанието ще се оспори пред Апелативния съд във Велико Търново.
Тежката катастрофа станала малко след 16.30 часа на 7 юли 2015 година. Тогава Осман заедно с болната си приятелка и своя близък Еюб М. се връщали от Плевен, където момичето отишло да се прегледа. За да отидат до болницата, 23-годишният младеж от Дулово взел назаем от свой познат БМВ със силистренска регистрация. На път към дома си обаче в района на Иваново Осман направил фатална грешка. Ядосан от колоната автомобили, тръгнал да я изпреварва. В същото време последният в колоната камион също включил левия мигач и започнал изпреварване. Тогава младежът видял, че участъкът е трилентов и решил да мине най-вляво, като предприеме тройно изпреварване, макар навлизането в най-лявата лента за насрещно движение да е абсолютно забранено. В същото време насреща му се появил русенски „Опел Вектра“, управляван от Пламен П., с който челният удар бил неизбежен. Причината - макар опелът да се движел едва със 78 км/ч, баварецът летял насреща му с почти 114 км/ч. Между двете наближаващи коли разстоянието било 175 метра, а за да спре с превишената скорост и да предотврати инцидента, на Осман му трябвало по-голямо разстояние. При жестокия сблъсък загинал пътникът в опела, а синът му, който шофирал, бе с наранявания. С тежки счупвания се оказа и приятелят на Осман - Еюб, който вчера не поиска нито да съди, нито да бъде обезщетен от предадения на съд шофьор.    
Според експерти Осман е можел да избегне катастрофата и да не отнема човешки живот, първо, ако не е предприемал тройното изпреварване, а се е движил зад направилия маневра шофьор на камиона. А освен това до удара е можело да не се стигне, ако Осман е карал с разрешената скорост до 90 км/ч, изтъкна в пледоарията си прокуратурата. Отделно според обвинението шофьорът с 5-годишен стаж вече е трябвало да има изградени навици и задръжки. Още повече, че вече бил наказван 6 пъти за погазвания на пътните правила.
Самият Осман направи пълни самопризнания и поиска делото срещу него да се гледа по съкратения ред. Така и увеличи шансовете си за условна присъда. Като частни обвинители редом до прокуратурата чрез своя адвокат застанаха тримата наследници на загиналия 64-годишен Димо П. Те не претендираха обезщетение от виновния шофьор, но могат да го направят на по-късен етап в отделно дело.