Близо 79 милиона лева дивиденти ще дадат на акционерите си публичните компании, търгувани на Българска фондова борса. Средната дивидентна доходност е 3-4% и надвишава два пъти доходността от депозит в банка, изчисляват от инвестиционния посредник „Елана Трейдинг“.
През 2016 г. се увеличават компаниите на БФБ, които раздават дивиденти. Над 70% от компаниите в индекса SOFIX, който включва 15-те най-ликвидни компании ще разделят част от печалбата с акционерите си. Преди година същото направиха само 7 от тях.  
През 2015 г. общо 63.7 млн. лв. бяха разпределени за акционерите от компаниите в основния индекс SOFIX,  като тази година се очаква сумата да възлиза на 78.8 млн. лв., което представлява увеличение от 23% на изплащаните дивиденти. 
Двадесет ликвидни компании на БФБ изпълняват редовна дивидентна политика, като за последните 5 години средногодишната доходност от дивиденти за акционерите е 4.8%.  
Днес Българска фондова борса и Централен депозитар в партньорство с 15 инвестиционни посредника организират за втора поредна година „Ден за акции“, за да дадат възможност повече хора да опознаят капиталовия пазар и да разберат какво значи да търгуваш с акции и да си акционер.