Две села в община Бяла пострадаха сериозно от поройния дъжд в понеделник вечерта, съобщи кметът на Бяла Димитър Славов.
По-драматично е положението в Босилковци, където мълния порази къща и предизвика пожар.
Сигналът за падналата върху покрива на къща на ул.“Свищовска“ светкавица е подаден около 9 часа. На място отзовалите се пожарникари от Бяла заварили буйни пламъци, които били потушени, но след тях останал унищожен покрив, опушени стени и повредена битова техника.
Ще предложа на общинския съвет да бъдат отпуснати средства, за да се помогне на собственика да ремонтира имота си, каза Димитър Славов.
Друга голяма трагедия е предотвратена малко преди 17 часа следобед. Пороят започнал да влачи жигули с четирима души в него към стръмно дере и колата някак успяла да се закрепи на ръба му. Повиканите спасители заварили хората да махат безпомощно, а ужасът им бил прекратен след изтегляне на колата с лебедка.
Водната стихия унищожи и 80% от канала с каменна зидария, който преминава през Полско Косово. Там има и две наводнени къщи.
Заради свличане на земна маса за известен период е бил непроходим участъкът между селата Стърмен и Ботров. По пътя има и жп прелез, който по думите на общинския кмет Славов може да се наложи временно спиране на влаковете, за да се разчисти трасето от кал.                                        У